Over het belang van oude gebouwen
De ChristenUnie in Almelo heeft zich het afgelopen jaar verscheidene keren opgeworpen als beschermer van oude panden. Oude gebouwen maken een stad toekomstbestendig. Dat lijkt tegenstrijdig, maar toch is het waar. Uit onderzoek blijkt dat steden met oude gebouwen steeds aantrekkelijker gevonden worden, om te wonen, te werken en gewoon om te zijn. Oude gebouwen geven sfeer en identiteit, en ze zijn een tastbare herinnering aan de mensen die vóór ons leefden.
Zo hebben we in het afgelopen jaar schriftelijke vragen gesteld over een met sloop bedreigd karakteristiek rijtje arbeidershuizen aan de Parallelweg. Ook hebben we steun gegeven aan een collegeplan om gevels in de Grotestraat weer in hun historische staat te herstellen. Maar het belang van oude gebouwen geldt niet alleen voor steden; ook voor dorpen. Hieronder de bijdrage van ChristenUnie-raadslid Michiel van Heek in de gemeenteraad van 29 september, over de voorgenomen sloop van een voormalige grupstal in Bornerbroek.
Twentse plattelandsdorpen veranderen langzaam maar zeker in villawijken. Nu heb ik niet de illusie dat we deze ontwikkeling moeten willen stoppen. Maar langs de zijlijn stil staan toekijken hoeft ook niet. Twee aspecten: cultuurhistorie en, in verband daarmee, het toerisme:
Cultuurhistorie
Ik ben in de jaren 80 opgegroeid in Wierden. Als je me toen had gevraagd wat is dit, dan had ik gezegd: gewoon een oude schuur. Daar waren er tientallen van in mijn directe omgeving. Nu, anno 2015, zeg ik: dat is een voormalige grupstal, heel typerend voor Twentse boeren die een handjevol koeien hadden. En tegelijkertijd vraag ik me af waar al die grupstallen gebleven zijn; volgens mij zijn ze massaal gesloopt in de afgelopen decennia. Kennen onze kinderen straks een Twentse stal alleen nog uit een boekje? Of zien ze die meteen staan als ze Bornerbroek binnenrijden?Toerisme
Er komen gelukkig steeds meer toeristen naar Twente. Uit binnen- en buitenland. Wat denkt u wat deze mensen willen zien? Hoe forensen wonen in hun vrijstaande huizen? Of willen ze typisch Twentse bouwwerken zien? Misschien lastig voor te stellen als je zelf uit Twente komt, maar dit soort “oude schuren” is wat toeristen willen zien. Juist op zo'n plek waar je het dorp komt binnenrijden.Nu naar het bestemmingsplan
In de paragraaf “Cultuurhistorie” vind ik niets terug over dit gebouw. Ik geloof direct dat het geen monument is, maar dat betekent niet dat het geen cultuurhistorische waarde heeft. Hoe oud is het? Hoe kenmerkend? Hoe zeldzaam inmiddels? Zonder deze informatie kunnen we toch geen belangenafweging maken? Tussen oud en nieuw, of misschien juist de inpassing van oud in nieuw. Het enige dat ik lees over dit gebouw: “De bestaande schuur staat erg dicht op de Entersestraat. Bij sloop levert dit direct een stedenbouwkundige en verkeerskundige verbetering op.” Geacht college, het tijdperk van de grote verkeersdoorbraken is toch echt voorbij, hopelijk ook in Almelo?
De volgende dag stond er een mooi artikel over in Tubantia.
- Labels