Persbericht: Amusementshal

gokken_kopvrijdag 11 maart 2005 19:51

De fractie ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad van Almelo is mordicus tegen de vestiging van een amusementshal in de stad. Niet alleen zijn er principiële en praktische bezwaren, de fractie verbaast zich er ook over hoe de hele discussie is opgekomen en wordt gespeeld. Ons principiële en tevens grootste bezwaar is dat gokken de zucht naar steeds meer (geld in dit geval) bevordert.
Het tweede bezwaar is dat een amusementshal niets aan onze stad toevoegt. Men moet zich ernstig afvragen of Almelo zit te wachten op het publiek dat hier op af komt. De uitslag van het referendum in Zwolle zegt genoeg, 8000 mensen stemden voor en 26000 tegen. Het derde bezwaar is, dat sommige mensen door het laagdrempelige en uitnodigende karakter van amusementshallen dusdanig in de verleiding komen dat ze onherroepelijk verslaafd aan het gokken raken. De ChristenUnie/SGP fractie vindt dat de wortel van mogelijke gokverslaving aangepakt moet worden en daarom wil de fractie dan ook geen amusementshal in Almelo.
 
De discussie over de vestiging van een amusementshal is begonnen toen een Twentse exploitant van speelautomaten zich in november 2003 via een brief richtte tot college en gemeenteraad waarin het verzoek werd gedaan om de speelautomatenverordening te wijzigen. Verwezen werd naar een onderzoek door de gemeente Delft waarin geen relatie kon worden aangetoond tussen  gokverslaving en criminaliteit. Niet genoemd werd dat dit rapport niet is overgenomen door het Delfts college (de verordening werd niet gewijzigd) en de discussies spitsten zich vervolgens toe op de vraag hoe Almelo zou opstoten in de vaart der volkeren en hoe menslievend de exploitant  wel niet met preventie van gokverslaving omgaat. Ook werden alle fracties benaderd en enkele raadsleden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan gokhallen elders in het land. De VVD roert in haar laatste publicatie nadrukkelijk de trom maar verzuimt te melden hoe om te gaan met gokverslaafden. De ChristenUnie/SGP fractie vindt dat de overheid haar burgers moet beschermen tegen kwalijke invloeden.
 
Ook beweerde de toekomstige exploitant de winst ten gunste te laten komen van de gemeente Almelo, net zoals het grootste paasvuur en de wielerronde. ‘Dit neigt naar pure omkoperij’, aldus raadslid Freek Nijhof. 
Door de komst van een amusementshal zal de criminaliteit toenemen. Al zijn er geen harde bewijzen, de feiten lijken toch anders te liggen. Drugsgebruikers hebben de naam veel crimineel gedrag te vertonen. Gokverslaafden vertonen hetzelfde gedrag. In 1996 werd echter één op de vier woninginbraken gepleegd door gokverslaafden (recentere cijfers zijn er helaas niet). De komst van amusementshallen  leidt onherroepelijk tot meer gokverslaving, wat niet past bij het beleid van Almelo, dat in zijn nota ‘Sociaal offensief’ de preventie hoog in het vaandel heeft staan. Daarin wordt gesproken over een bruisende binnenstad die ‘een afspiegeling is van de kwaliteit van het sociale leven in een stedelijke gemeenschap’. Hierbij stel je je iets anders voor dan de geldnood binnen gezinnen waarvan een gezinslid gokverslaafd is en die alles te gelde maakt om te kunnen gokken, of de stille armoede van vereenzaamde ouderen die alleen oog hebben voor een gokkast.
 
‘Gezegd moet worden,’ aldus Nijhof, ‘dat door V.A.N. (Vereniging Automatenhallen in Nederland) veel is geregeld met het oog op verslaving. Ook de keurmerken bieden wel wat houvast. Maar de vraag blijft: moet je gelegenheid geven aan en het risico aangaan met een branche die blijkbaar al deze beveiligingen zo hard nodig heeft? Zegt dit op zichzelf al niet iets?’.
 
Voor de ChristenUnie/SGP fractie geldt in ieder geval: voorkomen is beter dan genezen!
 
Voor nadere informatie kunt u bellen met Freek Nijhof.
 
 
Almelo, maart 2005
Labels
Fractie

« Terug

Reacties op 'Persbericht: Amusementshal'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.