Fractieflitsen, december 2008
FRACTIEFLITSEN JAARGANG 6, NUMMER 2, DECEMBER 2008
De bestuursstijl in Almelo moet veranderen!
De afgelopen weken waren hectisch voor de fractie. Eerst zorgde de uitzending van Zembla voor veel commotie, ook onder onze eigen achterban. En de aandacht voor de koop door wethouder Sjoers van een kavel in Kollenveld heeft dat nog versterkt. Mede op ons aandringen heeft de raad besloten om een diepgaand onderzoek in te stellen naar het algemene beleid rond vergunningverlening en handhaving. En de raad heeft het bureau BING gevraagd om te onderzoeken of wethouder Sjoers met de kavelaankoop juist en integer gehandeld heeft. In zowel het debat over het brede onderzoek als in het debat over de grondaankoop door wethouder Sjoers heeft de ChristenUnie fractie (als een van de weinigen) aangedrongen op een andere bestuursstijl in Almelo.
Onderzoek vergunningverlening en handhaving
Bij de bespreking op 18 november van het brede onderzoek in de raad heeft de ChristenUnie fractie haar bijdrage als volgt aandacht gevraagd voor de bestuursstijl: "In de derde plaats zijn we van mening dat we de uitkomst van het onderzoek niet lijdzaam moeten afwachten. Maar juist de komende maanden intensief eraan moeten werken dat het draagvlak voor het beleid wordt vergroot. Daarom wil ik hier herhalen wat ik ook bij de begrotingsbehandeling heb gezegd: De ChristenUnie fractie ziet het als de grootste uitdaging voor de gemeente om meer gebruik te maken van de kracht van burgers en organisaties. Om zo het draagvlak voor de plannen en het beleid te vergroten. Deze cultuuromslag is niet gemakkelijk. Maar wanneer we als raad, college, ambtelijke organisatie, burgers en maatschappelijke organisaties samen onze schouders eronder zetten kan er iets moois groeien in Almelo. Zo maken we samen Almelo sterker."
Grondaankoop wethouder Sjoers
Bij de bespreking in de raad op 16 december van het Bing-rapport over de grondaankoop door wethouder Sjoers heeft de ChristenUnie fractie opnieuw gepleit voor een andere bestuurstijl. We hebben toen daarover het volgende gezegd: "Maar alleen met een besluit over de handelswijze van wethouder Sjoers komt het vertrouwen bij de burger niet terug. Naar de mening van de ChristenUnie fractie zullen we als raad en college ook moeten aangeven wat we er concreet aan gaan doen om dat vertrouwen te herstellen. We horen graag ook van het college welke concrete acties zij in gang wil zetten. De ChristenUnie fractie doet de volgende aanbevelingen om het vertrouwen van de burgers terug te winnen:
- We bespreken bouwplannen en wijzigingen van bestemmingsplannen die een grote impact hebben op de leefomgeving met de direct brokkenen, voordat ze in de publiciteit gebracht worden. Zodat burgers de plannen van de gemeente horen en ze niet vernemen uit de krant.
- Zienswijzen worden altijd eerst met de indiener besproken voordat de gemeente een definitief standpunt inneemt en voordat de bezwarencommissie de zienswijze behandelt.
- De gemeente is uiterst terughoudend om d.m.v. projectbesluiten, kapvergunningen of afspraken voor uit te lopen op de definitieve vaststelling van het plan.
Veel van deze punten hebben we al veel vaker genoemd. De ChristenUnie fractie vindt dus dat het uitgangspunt moet zijn dat de ambities gerealiseerd worden samen met de inwoners en organisaties in Almelo en dat daarbij afspraken en regels worden nagekomen. We stellen daarom voor om de spreuk "Zo doen we dat in Almelo" te veranderen in: "In Almelo doen we het samen en transparant".
Toezegging college
Gelukkig waren er nu meer fracties die de bestuursstijl in Almelo ter discussie stelden. Door burgermeester Knip is toegezegd dat het college op korte termijn met een notitie komt hoe het college zelf de bestuursstijl wil veranderen.
Bestuursstijl wethouder Kuiper
Diezelfde avond heeft de fractie forse kritiek geuit op de bestuursstijl van wethouder Kuiper. Bij de behandeling van het programma van eisen voor het gebied Nijrees Midden hebben we daarover net volgende naar voren gebracht: "In de VBR van 2-12 is gebleken dat het voorstel veel vragen oproept. Volgens de wethouder bleek uit de vragen en opmerkingen vooral dat de raad geen kaders durft te stellen en geen beslissingen durft te nemen, maar zich overal mee wil bemoeien. Dat heeft hij later nog eens in de pers herhaald. Maar de oorzaak van de discussie ligt niet bij de raad maar bij het college."
"We betreuren het dat wethouder Kuiper steeds zo weinig begrip heeft voor de vragen van de raad. Dat hij een vraag of opmerking vaak als kritiek beschouwd en dan in de aanval gaat. Dat het daardoor vrijwel niet tot het uitwisselen van argumenten komt. Dat is ook in de afgelopen VBR weer duidelijk gebleken."
Maar wethouder Kuiper kon het niet opbrengen om eindelijk eens kritisch naar zichzelf te kijken en om zijn excuses aan te bieden. Hij reageerde laconiek met de opmerking: "Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is" en daarmee was voor hem de kous af.
Een groot deel van de raad krijgt zo steeds meer moeite met de stijl van wethouder Kuiper. Dat bleek o.a. uit de steun van de PvdA fractie. Hij zal toch echt zijn stijl moeten veranderen. We hopen dat het college hem daar ook op aanspreekt.
Ook in de pers heeft dit veel aandacht gekregen. Tubantia schreef daar een artikel over onder de kop "Het botert niet tussen CU raadslid Veenstra en wethouder Kuiper".En ook de Roskam schonk er in haar editie van 19 december als volgt aandacht aan: "In een debat over een woningbouwplan kreeg wethouder Kuiper alleszins relevante vragen van een aantal partijen, met name GroenLinks en ChristenUnie, twee oppositiepartijen, maar ook van zijn geestverwante PvdA-fractie. Op de van hem bekende wijze ging Kuiper nergens op in. Hij zei alleen dat alles wat werd gevraagd niet kon. De raad werd geacht akkoord te gaan, het liefst zonder vragen te stellen. Eerder al leidde deze houding tot onrust en rumoer. Ooit moest Kuiper veiligheidshalve zo'n beetje met gillende sirenes en onder escorte weggedragen worden uit Aadorp en Bornerbroek omdat hij dorpsraden bruuskeerde. Onlangs ontstak hij in woede in een voorbereidende vergadering. Volgens raadsleden (Veenstra van de ChristenUnie en Rotteveel van zijn eigen PvdA) schoot Kuiper in de verdediging, ging zelfs slaan en stuurde raadsleden en burgers 'met een stuk agressie het bos in'." (Het artikel uit de Roskam staat deels op de website.)
Effect?
Hopelijk draagt de fractie er zo haar steentje aan bij om de bestuursstijl ook echt te veranderen. We zijn ervan overtuigd dat het vertrouwen bij burgers, organisaties en raad alleen terugkeert wanneer het college anders met hen omgaat.
Wij wensen u Gods zegen toe voor 2009.
Met hartelijke groeten,
Jan Veenstra
telefoon 0546-451290
e-mail: fractie @ almelo.christenunie.nl
Colofon
Dit nieuwsbericht is verzonden vanuit de fractie ChristenUnie Almelo en wordt verstuurd aan lokale leden en aan belangstellenden die zich hebben aangemeld via onze website.
Is uw e-mailadres gewijzigd, dan kunt u dat na het inloggen zelf aanpassen op almelo.christenunie.nl/mailing/mysub.
Heeft u vragen of reacties voor ons? Ons raadslid is te bereiken via fractie@almelo.christenunie.nl.
Archief > 2008 > december
- 28-12-2008 28-12-2008 19:47 - Fractieflitsen, december 2008
- 19-12-2008 19-12-2008 17:29 - Sjoers houdt vol, vragen blijven en affaires dagen
- 18-12-2008 18-12-2008 09:13 - Woonwijk Nijrees Midden leidt tot stevige discussie
- 16-12-2008 16-12-2008 09:36 - Raadsbijdrage Nijrees Midden: Programma van eisen en grondexploitatie
- 16-12-2008 16-12-2008 09:33 - Raadsbijdrage: Rapport grondaankoop Sjoers
- 16-12-2008 16-12-2008 09:16 - Raadsbijdrage en amendement: Beleidsatelier leuke jeugd in Almelo
Reacties op 'Fractieflitsen, december 2008'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.