Kerkgangers niet welkom bij vieren bevrijding?
Op zondag 5 april is het 70 jaar geleden dat Almelo werd bevrijd van de Duitse bezetting. Het is die dag ook Eerste Paasdag. Hoe kun je recht doen aan beide gebeurtenissen? Is het verstandig de ochtend te kiezen voor een bevrijdingsfeest? De ChristenUnie vindt van niet en stelde vragen aan het college van B&W.
"Ik las over een optocht van legervoertuigen bij ons door de Bornsestraat en ik dacht: wat leuk, ook voor mijn kinderen, om de bevrijding zo te beleven", aldus Michiel van Heek, raadslid voor de ChristenUnie. De teleurstelling was groot toen hij het tijdstip zag: "Paasochtend? Dan zitten we in de kerk!" Omdat de ChristenUnie verwacht dat veel mensen in Almelo dit dillemma zullen herkennen, stuurde de fractie vandaag de volgende brief aan het college van B&W:
Geacht college,
Op zondag 5 april is het 70 jaar geleden dat Almelo werd bevrijd van de Duitse bezetting.
Wij lazen in het Almelo's Weekblad dat dit gevierd gaat worden met een optocht om 10:15 uur en een kranslegging door de burgemeester om 10:45 uur.
1. Is deze berichtgeving in het Almelo's Weekblad juist?
2a. Weet het college van B&W dat op die zondag ook het Paasfeest gevierd wordt (misschien wel het belangrijkste jaarfeest voor christenen)?
b. – dat heel veel mensen juist die zondagochtend een kerkdienst willen bezoeken?
c. – dat deze mensen nu een keuze moeten maken tussen het vieren van de bevrijding van Almelo en het vieren van de opstanding van Christus?
3. Was het college van B&W zich bovenstaande punten ook bewust ten tijde van het verlenen van de vergunning?
4. Ziet het college van B&W in de geplande optocht en bijeenkomst geen conflict met artikel 5 van de Zondagswet? (“Het is verboden op Zondag voor 13 uur optochten of bijeenkomsten op openbare plaatsen te houden, daartoe gelegenheid te geven, of daaraan deel te nemen.”)
5. Had het college van B&W de gemeenteraad niet moeten informeren over een mogelijk conflict met de Zondagswet?
6. In hoeverre gaan de vier kerken in de Almelose binnenstad hinder ondervinden en is met hen in overleg getreden?
7. Om welke reden zijn de activiteiten niet gewoon na 13:00 uur gepland, zoals de Zondagswet voorschrijft?
8. Is het alsnog mogelijk de activiteiten te verschuiven naar de middag, zodat het Bevrijdingsfeest een feest wordt voor alle Almeloërs, ook voor christenen die het Paasfeest vieren?
We zien de beantwoording van onze vragen graag tegemoet.
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Michiel J. van Heek
P.S. Het christelijk geloof heeft een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen het nationaalsocialisme. Ook in Twente – denk bijvoorbeeld aan de groep rond Johannes ter Horst te huize Lidwina. Laten we christenen dan ook volop gelegenheid bieden de bevrijding mee te vieren.
De burgemeester heeft geantwoord dat de organisatie van 'keep them rolling' (die een hele bevrijdingstour maakt) op 5 april op genoemd tijdstip in Almelo langskwam. Logistiek gezien was hier geen andere mogelijkheid. Daarom is ook de kranslegging op 5 april onder kerktijd gehouden. Het is allemaal uiterst ongelukkig en wij hopen dat zoiets zich niet zal herhalen.
- Labels
Archief > 2015 > maart
- 17-03-2015 17-03-2015 12:35 - Kerkgangers niet welkom bij vieren bevrijding?
- 12-03-2015 12-03-2015 18:00 - CU bezoekt Armeens Genocide Monument Almelo
- 09-03-2015 09-03-2015 13:57 - Arie Slob opent tentoonstelling Armeense Genocide in bibliotheek Almelo
- 04-03-2015 04-03-2015 09:29 - Duurzaamheid centraal in afvalbeleid