Financiële compensatie rond ophalen oud papier

kliko168vrijdag 17 januari 2014 17:04

Per 1 oktober 2014 voert de gemeente Almelo een nieuw afvalbeleid in. Op verzoek van de ChristenUnie krijgen de verenigingen die oud papier ophalen nog een jaar financiële compensatie.

Almelo krijgt per 1 oktober een nieuw afvalbeleid. Daar staat onder andere in dat de grijze bak nog maar eens per vier weken geleegd wordt. Dat zal even wennen zijn. Bij een proef in de Windmolenbroek bleek de meerderheid "minder tevreden", zoals de voorstanders het eufemistisch noemden. Feit is wel dat het afval beter gescheiden wordt. Dit is goed voor het hergebruik van afval en daar is het om begonnen: zorg voor het milieu.

Wat ook even wennen zal zjin is het ophalen van oud papier. Bij het inzamelen van oud papier hebben vanouds kerken, verenigingen en instellingen een grote rol gespeeld. De ChristenUnie is van mening dat deze rol versterkt kan worden, ook nu de gemeente papiercontainers invoert. Daar pleiten we ook voor (zie ons verkiezingsprogramma, p. 43). Helaas wil Almelo hier niet aan. Zoals veel taken die voorheen door vrijwilligers werden uitgevoerd lijkt professionalisering en/of uitbesteding het devies.

Diverse verenigingen en kerken hebben de afgelopen jaren trouw oud papier ingezameld. Door hun inzet is een aanzienlijk hoger scheidingspercentage voor oud papier gerealiseerd dan anders het geval was. Zij verliezen nu een belangrijke inkomstenbron. In de raad van 14 januari jl. is een amendement van de ChristenUnie aangenomen om deze organisaties te compenseren. Zij zullen eenmalig een vergoeding krijgen die de helft is van hun opbrengst in 2013!

Labels
Milieu
Moties en Amendementen

« Terug

Reacties op 'Financiële compensatie rond ophalen oud papier'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.