ChristenUnie wil ruimte voor bezuinigingsvoorstellen van maatschappelijke partners

maandag 11 juli 2011 21:16

De komende maanden probeert de gemeente met de maatschappelijke partners tot overeenstemming te komen over de bezuinigingsmaatregelen. Maar dat heeft alleen kans van slagen wanneer het college bereid is om haar eigen voorstellen tegen betere voorstellen van de maatschappelijke partners in te ruilen. Zolang daarover geen duidelijkheid bestaat kunnen de bezuinigingen een belemmering worden voor een open discussie, ondanks dat de maatschappelijke partners graag willen meedenken.

Dat bleek ook tijdens de informatiebijeenkomst over ‘sport en sportaccommodaties’ op 5 juli 2011. Daarom vindt de ChristenUnie fractie dat snel duidelijk moet worden hoe het college met de reacties en voorstellen van de maatschappelijke partners denkt om te gaan. 

De ChristenUniefractie heeft daarom de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Hoe denkt het college de reacties van de maatschappelijke partners en de door hen voorgestelde alternatieve bezuinigingsmaatregelen te betrekken bij de besluitvorming over de begroting 2012?
  2. Hoe denkt het college de maatschappelijke partners hierover te informeren?

 

Voorstel ChristenUnie fractie

De ChristenUnie fractie doet daarvoor het volgende voorstel:

  • De begroting 2012 wordt gebaseerd op de besluitvorming over de Voorjaarsnota 2011;
  • Het college gaat in het raadsvoorstel bij de begroting 2012 in op de reacties en alternatieve bezuinigingsmaatregelen van de maatschappelijke partners  en geeft daarbij aan welke voorstellen zij wil honoreren;
  • Het college geeft in de besluittekst aan op welke punten zij de begroting wil aanpassen.

 

ChristenUnie fractie vraagt om heroverweging inzet preventieteams

De gemeente heeft besloten om in de wijk de Riet interventieteams in te zetten. Deze teams bestaan uit mensen van de gemeente, Belastingdienst, Sociale verzekeringsbank, Politie en UWV. De teams ‘voerencontroles uit en adviseren over de manier waarop iemand eventueel noodzakelijke steun kan krijgen’.

In de gekozen aanpak worden opsporing en hulverlening dus aan elkaar gekoppeld. De ChristenUnie fractie heeft hier grote moeite mee. Naar onze mening is er geen enkele wettelijke basis om interventieteams in te zetten voor hulpverlening. Je moet iemand niet dwingen maar verleiden tot het aanvaarden van hulp.

Alle inwoners van de Riet hebben van de gemeente hierover een brief van de gemeente ontvangen. Die brief heeft bij hen tot veel commotie geleid. Ook in de pers levert het veel discussie op. En ook de KRA heeft schriftelijk bij de wethouder haar verbazing uitgesproken.

De ChristenUnie fractie vindt dat alle commotie voldoende aanleiding is om de inzet van interventieteams te heroverwegen. We vinden dat de raad daarbij moet worden betrokken.

De ChristenUnie fractie heeft daarom de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Van wie is het initiatief van de interventieteams uitgegaan en wie is eindverantwoordelijk?
  2. Berust de inzet op een collegebesluit?
  3. Waarom is de raad niet vooraf geïnformeerd?
  4. Waarom is gekozen voor een aanpak waarbij opsporing en hulpverlening zijn gecombineerd?
  5. Wat is de wettelijke basis onder de inzet van de interventieteams ten behoeve van hulpverlening?
  6. Waarom is er naar alle inwoners van de Riet een brief gestuurd?
  7. Welke conclusies trekt het college uit alle reacties, zowel van de inwoners uit de Riet als van anderen?
  8. Is het college bereid om de inzet van interventieteams te heroverwegen en daarbij de raad te betrekken? Zo nee, waarom niet?
Labels
Fractie
Persbericht

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil ruimte voor bezuinigingsvoorstellen van maatschappelijke partners'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.