Raadsbijdrage en Amendement Evaluatie Milieubeleidsplan 2001-2005

milieu_kopdinsdag 07 oktober 2008 16:03

We moeten zorgvuldig omgaan met Gods schepping. Daarom heeft voor de ChristenUnie fractie milieu/duurzaamheid een hoge prioriteit. Gelukkig wordt die prioriteit in de raad breed gedeeld. Niet voor niets is “duurzaamheid” een van de beleidsthema's.

Maar hoe kunnen we dan accepteren dat er voor de komende tijd geen concreet milieubeleidsplan of uitvoeringsprogramma is? Naar de mening van de ChristenUnie fractie zijn er meerdere redenen om op korte termijn een uitvoeringsprogramma op te stellen:

  • Het Milieubeleidsplan is al verouderd. Er staan vrijwel geen cijfers in die betrekking hebben op de periode na 2005.
  • Diverse doelstellingen uit het Milieubeleidsplan zijn nog niet gerealiseerd. Dan ligt het toch voor de hand dat er aanvullende maatregelen genomen worden om de doelstellingen wel te halen?
  • De gemeenteraad heeft besloten om Millenniumgemeente te worden. Maar wat heb je aan zo’n besluit wanneer dit niet wordt vertaald in concrete maatregelen?
  • Veel organisaties hebben gereageerd op de Evaluatie. Daaruit blijkt hun betrokkenheid, maar ook hun bereidheid om ook zelf een actieve rol te spelen. Zouden we die betrokkenheid niet moeten honoreren door op korte termijn met de opmerkingen ook iets te doen?
  • Alles wordt doorgeschoven naar het op te stellen Duurzaamheidsplan. Maar het duurt nog een tijd voor dit plan gereed is. En de uitwerking in uitvoeringsprogramma’s vraagt daarna ook nog de nodige tijd.

In de voorbereidende raad gaf de wethouder aan dat er geen tijd is om een uitvoeringsprogramma op te stellen. Maar tijd is prioriteit. De wethouder zegt dus eigenlijk dat hij daar geen prioriteit aan wil geven. Dit doet geen recht aan de prioriteit die zowel raad als college aan het milieu zeggen te geven.

We hebben er in de voorbereidende raad opgewezen dat volgens ons de voorgestelde besluittekst innerlijk tegenstrijdig is. Hoe kun je nu een heel plan vaststellen en tegelijk kennisnemen van de conclusies en aanbevelingen? Daar komt bij dat de raad al vaak heeft aangegeven dat we complete nota’s niet kunnen vaststellen. Maar het college heeft met onze opmerkingen niets gedaan.

Waarom is het voor het college zo moeilijk om te voorkomen dat onzorgvuldig geformuleerde besluiten aan de raad worden voorgelegd? We stellen voor dat het presidium voortaan daarin gaat sturen.We hebben bovenstaande vastgelegd in het volgende amendement.

 


Amendement: Evaluatie Milieubeleidsplan 2001-2005

De raad van de gemeente Almelo in vergadering bijeen d.d. 7 oktober 2008

Besluit:

De voorgestelde besluittekst te schrappen en te vervangen door de volgende tekst:

  1. De Evaluatie Gemeentelijk Milieubeleidsplan 2001-2005 met verlenging tot medio 2007 voor kennisgeving aan te nemen.
  2. Het college op te dragen om een Milieu-uitvoeringsprogramma 2008 - 2010 op te stellen.
  3. In dit Milieu-uitvoeringsprogramma op te nemen:
    3.1.   Acties om de niet gerealiseerde doelstellingen uit het Milieubeleidsplan 2001-2005 alsnog te realiseren.
    3.2.  
    Maatregelen om het besluit om Millenniumgemeente te worden te implementeren.
    3.3.  
    Aspecten uit de evaluatie, die op korte termijn geïmplementeerd kunnen worden.
  4. Dit uitvoeringsprogramma tijdig aan de raad aan te bieden, zodat het in de raadsvergadering van 16 december 2008 kan worden vastgesteld.
  5. De conclusies en aanbeveling uit de Evaluatie Gemeentelijk Beleidsplan 2001-2005 en het Milieu-uitvoeringsprogramma als uitgangspunt te nemen voor het nieuw op te stellen Duurzaamheidsplan.

Toelichting:

Diverse doelstellingen uit het Milieubeleidsplan 2001-2005 zijn niet gerealiseerd. De raad heeft besloten om Millenniumgemeente te worden, maar dit besluit is nog niet vertaald naar concrete maatregelen. Ook hebben diverse “organisaties” gereageerd op de Evaluatie. Daar komt bij dat het op te stellen Duurzaamheidsplan in eerste instantie een beleidsstuk is, dat later nog vertaald moet worden in een uitvoeringsprogramma.

Het is ongewenst dat er nu geen concreet uitvoeringsprogramma is. Daarom wordt voorgesteld om die alsnog op te stellen.


 

De tekst van het besluit is innerlijk tegenstrijdig. In het tweede punt wordt voorgesteld om de hele evaluatie vast te stellen. Terwijl in het eerste punt wordt voorgesteld om een onderdeel van de Evaluatie Milieubeleidsplan, n.l. de conclusies en aanbevelingen, voor kennisgeving aan te nemen.  Het amendement was alleen niet door de PvdA fractie ondertekend.

Tijdens de behandeling in de raad bleef de wethouder benadrukken dat er geen capaciteit is om aan dit amendement te voldoen.

Gewijzigd amendement

Uiteindelijk is het amendement in samenspraak met de CDA fractie gewijzigd. Dit amendement is door de raad aangenomen. Het luidde als volgt:

De raad van de gemeente Almelo in vergadering bijeen d.d. 7 oktober 2008

Besluit:

De voorgestelde besluittekst te schrappen en te vervangen door de volgende tekst:

  1. De Evaluatie Gemeentelijk Milieubeleidsplan 2001-2005 met verlenging tot medio 2007 voor kennisgeving aan te nemen.
  2. Het college op te dragen om een actieplan 2008 - 2010 op te stellen en daarin op  te nemen:
    Acties om de niet gerealiseerde doelstellingen uit het Milieubeleidsplan 2001-2005 alsnog te realiseren
  3. Dit actieplan binnen 3 maanden aan de raad aan te bieden.
  4. De conclusies en aanbeveling uit de Evaluatie Gemeentelijk Beleidsplan 2001-2005 en het Milieu-uitvoeringsprogramma als uitgangspunt te nemen voor het nieuw op te stellen Duurzaamheidsplan.

De rol van de CDA fractie riep wel wat vraagtekens op. Wethouder Bert Kuiper schrijft daarover op zijn weblog:

Verwarring?

In de gemeenteraad is veel aandacht voor het milieubeleid. Prima. We gaan dat ook in het aankomend beleidsatelier aan de orde stellen. Dat was deze week voor de meerderheid van de raad niet voldoende. Via een amendement van het CDA ( De ChristenUnie werd fijntjes door het CDA afgeserveerd) wil men iets extra's. Prima, ik ben er niet op tegen. Ik zal echter, en ik heb daar voor gewaarschuwd, de rekening ook bij de gemeenteraad leggen. Er zal hen gevraagd worden waar de extra middelen uit betaald moet worden. Maar de raad kennende, zullen zij binnenkort de dekking daarvan aangeven. Kost extra personeel, maar dan heb je ook wat. Ja toch?

De CDA fractie betreurt achteraf dat zij het initiatief hebben overgenomen. Op hun website verwoorden ze dit als volgt:

“Met name wat betreft de nog niet gerealiseerde doelstellingen konden wij ons vinden in een amendement van de ChristenUnie die het college vroeg om een Milieu-uitvoeringsprogramma 2008-2010 op te stellen waarin o.m. wordt aangegeven welke acties worden genomen om de niet gerealiseerde doelstellingen uit het Milieubeleidsplan 2001-2005 alsnog te realiseren. Naar onze mening een redelijke vraag. immers de voorgenomen doelstellingen waren nog niet alle gehaald.

Na een moeizame discussie, waarin de wethouder ons niet heeft weten te overtuigen, hebben wij een wijziging op het amendement van de ChristenUnie voorgesteld, die door een overgrote meerderheid van de raad werd aangenomen”.

Labels
Fractie

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage en Amendement Evaluatie Milieubeleidsplan 2001-2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.