Raad 6 juli 2006: standpunt m.b.t. verkoop leveringsbedrijf
Voorzitter,
De ChristenUnie fractie onderschrijft het uitgangspunt dat deelneming in een leveringsbedrijf geen publieke taak meer is, na de liberalisering van de energiemarkt en de aanvaarding van de splitsingswet.
De splitsing in een apart bedrijf voor de levering van energie en voor het beheer van de netten vinden wij een goed moment om je positie te heroverwegen.
Uit de nota wordt duidelijk dat het leveringsbedrijf slechts een kleine bijdrage levert aan het resultaat, maar wel de grootste risico’s met zich meebrengt. Voor een niet publieke taak ligt dan afstoten voor de hand.
Bij de beoordeling van het onderhandelingsresultaat moeten alle belangen worden afgewogen, n.l. het financiële belang, het personeelsbelang, het milieubelang en het belang van de cliënten.
Voor de ChristenUnie fractie is dus het totale resultaat doorslaggevend en niet alleen de opbrengstprijs.
We onderschrijven het standpunt van het college dat er onvoldoende informatie is om een standpunt te kunnen innemen en dat er eerst een externe toetsing moet plaatsvinden voordat een definitieve beslissing wordt genomen.
Naast de financiële aspecten moet die toets ook aandacht geven aan:
- De werkgelegenheidsgarantie. We vinden een garantie van maximaal 30 FTE’s tot januari 2010 op een totaal van 178 FTE’s wel erg mager. Ook omdat er voor de periode na 2010 geen garanties meer worden gegeven. We vinden dat in de externe toets ook beoordeeld moet worden of anderen een betere garantie zouden geven.
- Het belang van cliënten. We onderschrijven de mening van het college dat door de verkoop van het leveringsbedrijf de tarifering, continuïteit en betrouwbaarheid voor cliënten zijn gewaarborgd. Wel willen we aandacht vragen voor de belangen van cliënten met betalingsachterstanden. Met Cogas waren hiervoor altijd goede regelingen te treffen. We missen dat aandachtspunt in de stukken tot nu toe. We zouden graag zien dat ook dit in de toetsing van PWC wordt meegenomen.
- Het milieu. Voor de fractie van de ChristenUnie is het belangrijk dat een energieleverancier investeert in alternatieve energiebronnen. We missen dit aandachtspunt in de informatie tot nu toe. We betwijfelen of Electrabel hierin wel voldoende wil investeren. PWC zou kunnen onderzoeken of anderen hier meer in willen investeren.
Naar de mening van de ChristenUnie fractie wreekt zich, nu het eerste onderhandelingsresultaat bekend is, het feit dat er maar met één partij is onderhandeld. Wij stellen voor dat er alsnog met meerdere partijen wordt onderhandeld. Misschien kan PWC voor haar externe toetsing andere partijen raadplegen. Hoe zou anders PWC de extra aspecten als werkgelegenheid, milieu en cliëntenbelangen kunnen onderzoeken?
De CU fractie stemt dus in met de verkoop van het leveringsbedrijf. Maar ons definitieve standpunt zullen we bepalen nadat het resultaat van de toetsing door PWC bekend zijn.
- Labels
- Fractie
Reacties op 'Raad 6 juli 2006: standpunt m.b.t. verkoop leveringsbedrijf'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.