Duurzaam waterbeheer in een participatiesamenleving

IMAGE_019.jpgdonderdag 11 juni 2015 08:48

Om te spreken in een politiek beraad hoef je in Almelo geen gemeenteraadslid te zijn. Zo voerde waterdeskundige Hendrikjan Teekens deze week namens de ChristenUnie het woord in een politiek beraad over het nieuwe rioleringsplan. Daarbij bracht hij een idee in om duurzaam waterbeheer te bevorderen dat helemaal aansluit bij de participatiegedachte.

Het idee is om mensen een korting te geven op hun rioolheffing (de gemeentelijke belasting voor het aangesloten zijn op het riool) als ze zelf maatregelen nemen om regenwater af te koppelen van het riool (van het dak direct de tuin of de sloot in). Teekens vroeg de wethouder te willen kijken of dit idee ook in Almelo ingevoerd kan worden.

Dakwater afkoppelen van het riool is goed omdat:

  • het de kans verkleint op overstroming van het riool bij hevige regenbuien;
  • waterzuivering minder efficiënt werkt als het water krijgt dat al schoon is;
  • schoon water in de beek hoort en niet in het riool.

Om deze redenen zijn veel gemeenten bezig met zogenaamde afkoppelprojecten. Dit zijn grootschalige projecten die de gemeente betaalt met geld dat ze bij de burgers ophaalt. De ChristenUnie wil met een financiële prikkel de burger juist uitdagen zelf af te koppelen en zo "goed gedrag" belonen.

Met een dergelijke korting op de rioolheffing stimuleren we duurzaam waterbeheer op een manier die helemaal past in de participatiesamenleving. Wethouder Irene ten Seldam was positief over het idee en zegde toe het verder te willen onderzoeken.

Labels

« Terug