Almelo neemt systeem koopzondagen op schop
ALMELO - Het systeem van koopzondagen in Almelo gaat met de branchegerichte benadering op de schop. De afzonderlijke branches mogen straks hun eigen koopzondagen organiseren. Alleen in het centrum van de stad en op de Woonboulevard Almelo blijft de collectieve koopzondag intact.
Voor de levensmiddelenbranche - lees: supermarkten - geldt een andere uitzondering. Die wordt in het nieuwe systeem gemeentebreed benaderd. Als de supermarktondernemer in het centrum z’n deuren mag openen, dan mogen zijn collega’s in bijvoorbeeld Bornerbroek en op het Sluitersveld dat ook. Volgens wethouder A. Sjoers (Middenstandszaken) en zijn beleidsambtenaar M. Knieper sluit het nieuwe systeem - dat ook door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt gepropageerd - beter aan op de individuele belangen van de ondernemers. Afgelopen dinsdagavond bij de raadsvergadering gaf Sjoers in antwoord op vragen van ChristenUnie-raadslid J. Veenstra te kennen dat de gemeente met een nieuwe regeling wil bijdragen aan een goed ondernemersklimaat in stad en ommeland.
Landelijke wetgeving staat volgens Knieper het houden van twaalf koopzondagen toe. Tot nog toe hanteerde Almelo een indeling van de gemeente in drie gebieden: stadscentrum, Woonboulevard en buitengebied. Per gebied gelden collectieve koopzondagen, die vertegenwoordigende organen van ondernemersverenigingen aanvragen bij de gemeente. ‘Maar gebleken is dat waar bijvoorbeeld meubelzaken het liefst rond de kerst een koopzondag houden, tuincentra dat veel liever in het vroege voorjaar doen, terwijl de recreatiesector weer net zo lief rond Pinksteren een koopzondag houdt. Het is moeilijk om onder de huidige noemer tegemoet te komen aan die afzonderlijke wensen’, aldus Sjoers.
Volgens de wethouder gaat dat met een branchegericht systeem veel beter. Knieper wijst er bovendien op dat in het nieuwe systeem een meubelzaak in het buitengebied kan inhaken op een koopzondag van de Woonboulevard Almelo. Binnen het nieuwe systeem onderscheidt de gemeente de volgende branches: woongericht met meubel- en woninginrichtingzaken, bouwmarkten, keuken- en badkamerzaken tuingericht met tuincentra en zaken op het gebied van terras- en tuinmeubilair auto’s en motoren recreatiegericht met bedrijven op vlak van caravans, campers en tenten, en de levensmiddelenbranche.
Het is de bedoeling dat de wijziging van het koopzondagen-systeem al per 1 december ingaat. De spoed wordt betracht om tegemoet te kunnen komen aan het verzoek van de Albert Heijnvestiging in het centrum en een aantal andere, landelijk aangestuurde supermarkten in Almelo, om open te mogen op 24 december, de zondag voor Kerstmis. ‘Op zich zou op basis van de huidige regeling de AH-vestiging in het centrum nog open mogen gaan op 24 december, maar voor supermarkten in het buitengebied geldt dat dan niet, omdat daar het maximum van twaalf koopzondagen al is verbruikt. Daarmee zou er in onze optiek sprake zijn van oneerlijke concurrentie. Vandaar dat we de branchegerichte benadering per 1 december willen laten ingaan’, aldus Knieper. Ze ontkent overigens dat het verzoek van Albert Heijn aanleiding is geweest voor de keuze voor de branchegerichte benadering. ‘We zijn al veel langer met de materie bezig. Het verzoek van Albert Heijn en enkele andere supermarkten staat daar los van, maar sluit er -toevallig - wel goed op aan.’
Sjoers en Knieper geven te kennen dat ze niet bevreesd zijn voor versnippering van de koopzondagen. Ze gaan er vanuit dat er voldoende overleg is tussen ondernemers in verschillende branches om, waar nodig - bijvoorbeeld in winkelcentra - te komen tot een onderlinge afstemming van koopzondagen zodat per keer niet slechts een enkele zaak open is.
- Labels
- In de media
Reacties op 'Almelo neemt systeem koopzondagen op schop'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.