Almelose coalitie regeert liefst zonder argumenten

stadhuis_kopvrijdag 13 juli 2007 18:11

De Roskam, 13 juli 2007 (originele titel PvdA en CDA Almelo negeren burgerinitiatief)

In de Roskam van 29 juni 2007 bekritiseerde Freek Gerritsen de manier waarop de gemeenteraad van Almelo omgaat met het Burgerinitiatief over het Twente-Centrum als plaats voor het nieuwe stadhuis. Daarin gaf hij o.a. aan dat het hem bevreemde dat de ChristenUnie fractie niet heeft aangedrongen op een debat. Dat is een misverstand. Door het Burgerinitiatief als bespreekstuk te agenderen heeft de ChristenUnie fractie juist wel het debat gezocht. In de raad van 3 juli 2007 heeft het debat plaatsgevonden. De afloop was zoals Freek Gerritsen al voorspelde. De beide collegepartijen (PvdA en CDA) weigerden samen met Leefbaar Almelo als enige partijen in de raad het Burgerinitiatief te steunen. De opmerking van Freek Gerritsen dat “de hele raad napraat wat het college voorkauwt” is daarmee ontzenuwd. Zijn opmerking geldt dus alleen voor de collegepartijen.

Het debat in de raad was een teleurstellende ervaring. De PvdA en CDA fractie waren vrijwel niet tot een discussie te bewegen.

Hoewel ze benadrukten dat ze het Burgerinitiatief serieus namen bleek dat niet uit hun opstelling. Zo heeft het Burgerinitiatief geen serieuze kans gekregen. De ChristenUnie fractie vindt dat een verkeerd signaal naar de burgers. Immers door de raad is steeds benadrukt dat het Burgerinitiatief een goed instrument voor burgers is om invloed uit te oefenen op het beleid. De PvdA fractie heeft zelfs het initiatief genomen om in Almelo een Burgerinitiatief mogelijk te maken. Dan is het teleurstellend dat er nu zo met dit Burgerinitiatief is omgegaan.

Dat is des te meer opvallend omdat het Burgerinitiatief alleen maar vroeg “om voor het nieuw te bouwen stadhuis de mogelijkheden uit te laten werken voor zowel het Twente Centrum als de locatie die de voorkeur heeft van het college”. Er werd dus alleen om een afweging verzocht. Maar dat was van de collegepartijen al te veel gevraagd. Maar hoe kun je nu tot een keuze komen zonder een afweging van de voor- en nadelen?

Door de PvdA en CDA fractie werd voor hun standpunt als enige argument aangevoerd dat “het nieuwe stadhuis in het centrum van de stad moet komen. En het Twente-Centrum voldoet daar niet aan”. Maar argumenten voor dit standpunt werden nauwelijks genoemd. Men verwees steeds naar eerdere discussies. Maar de raad, de indieners van het Burgerinitiatief en de inwoners van Almelo hebben er toch recht op om de standpunten te horen?

Om de discussie vlot te trekken hebben we de volgende punten genoemd die voor de ChristenUnie fractie belangrijk zijn in de afweging van de locatie van een nieuw stadhuis:

  • De kosten. Om een nieuw stadhuis te realiseren op de geplande locatie moet de Kloosterhofflat (een flat die vooral door ouderen wordt bewoond) worden aangekocht en gesloopt en moet er vervangende woonruimte worden gebouwd. Dat brengt heel veel extra kosten met zich mee. De ChristenUnie fractie vindt dat die moeten worden meegenomen in de afweging en niet weggemoffeld moeten worden in de totale grondexploitatie. Dus eerlijk de kosten vergelijken.
  • De gevolgen voor burgers en ondernemers. De sloop van de Kloosterhofflat heeft een grote impact op de bewoners. Wij zouden die willen voorkomen. Ook de gevolgen voor de ondernemers voor de verschillende locaties zijn niet bekend.
  • De bestemming van het Twentecentrum. Alle partijen in de raad willen dat het Twente-Centrum een aansprekende bestemming krijgt, zodat het als monument een mooie plek krijgt in de route van het station naar de binnenstad. Daarom wilden de PvdA en CDA fractie graag dat het Nationaal Historisch Museum naar het Twente-Centrum kwam. Maar nu dit aan Arnhem is toegewezen is het onduidelijk welke bestemming het Twente-Centrum nu krijgt. We zijn benieuwd welke alternatieve bestemming de fracties van PvdA en CDA de komende tijd uit de hoge hoed toveren.
  • De mening van de ondernemers. De Stichting Binnenstad Ondernemers Almelo heeft aangegeven moeite te hebben met het stadhuis aan het Marktplein. Vooral op donderdagavond en op zaterdag zorgt het stadhuis naar hun mening voor te weinig levendigheid en trekt het te weinig bezoekers. Daardoor past het niet op zo’n prominente plaats in het winkelgebied. Het is goed om deze argumenten bij een afweging te betrekken.
  • De mening van de burgers. Het Burgerinitiatief en de peiling via het Internetpanel geven aan dat veel burgers van Almelo vinden dat het alternatief van het Twente-Centrum als nieuwe locatie voor het stadhuis serieus moet worden onderzocht. Dat zullen we als raad in onze afweging moeten betrekken. Daar komt bij dat de PvdA fractie regelmatig heeft gepleit om de burgers bij het ontwerp van een nieuw stadhuis te betrekken. Maar waarom wel bij het ontwerp en niet bij de plaats?

Maar de collegepartijen waren helaas niet bereid om aan te geven of deze aspecten ook voor hen van belang zijn. Opnieuw benadrukte men dat men de meningen van ondernemers en burgers serieus neemt. Maar waaruit dat dan blijkt werd niet duidelijk.

De ChristenUnie fractie heeft nog geen keus gemaakt, maar wil wel dat er een objectieve vergelijking komt van de mogelijke locaties voor een nieuw stadhuis. Waarbij we ervoor hebben gepleit om ook de locatie van de huidige Stadhuisparkeergarage bij de afweging te betrekken. Deze locatie ligt ook in de binnenstad, vlakbij de bibliotheek en voorkomt de sloop van de Kloosterhofflat. Op basis van een objectieve afweging zullen we een definitief standpunt innemen.

Daarom heeft de ChristenUnie fractie het Burgerinitiatief gesteund.

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Almelose coalitie regeert liefst zonder argumenten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.