Gaan burgers taken overnemen van de gemeente?
Al sinds 2010 is de gemeenteraad bezig is met een proces (‘Het verschil maken’) dat ertoe moet leiden dat burgers en organisaties taken van de gemeente gaan overnemen en dat er tegelijk voldoende wordt bezuinigd. De ChristenUnie is bezorgd over het tempo waarin dit vorm krijgt. Door te spreken over middelen (naast taken) kan het proces versnellen. Op 12 mei is daartoe een motie ingediend.
Bij het raadsprogramma was iedereen er nog positief over gestemd: geen burgerparticipatie (de gemeente die burgers vraagt gaten te dichten) maar overheidsparticipatie (initiatief bij burgers om vrijwillig taken over te nemen, en de gemeente die dat faciliteert). Minder overheid, minder markt, meer samenleving. Het moet anders en beter. Bij de begrotingsbehandeling in november 2014 is ook een motie aangenomen rond 'The Right to Challenge': burgers het recht geven om een voorstel te doen om vormen van publieke dienstverlening (tegen betaling!) te gaan uitvoeren als ze vinden dat ze het beter en/of goedkoper kunnen doen.
Inmiddels is, mede naar aanleiding van genoemde motie, een 'startnotitie overheidsparticipatie' naar de raad gestuurd. In de notitie, die nog moet worden besproken in een politiek beraad, geeft het college aan "dat deze vorm [The Right to Challenge] voor Almelo op dit moment een brug te ver is." Het college wil eerst de tijd nemen een aantal randvoorwaarden in te vullen en bestuurders en ambtenaren twee jaar de tijd gunnen om interne orientatie en werkcultuur te doorbreken. De notitie wordt vooral concreet rond inspraak van burgers (participatie in beleidsprocessen), maar niet rond het uitvoeren van taken.
De fractie van de ChristenUnie begrijpt dat niet. Overheidsparticipatie is meer dan inspraak. Het betekent dat burgers met initiatieven komen, niet gedwongen maar vrijwillig, en dat de overheid dat maximaal faciliteert, ook financieel. Fractievoorzitter Wouter Teeuw: "Stadspromotie door de middenstand of horeca of bibliotheek, beheer van sportvelden tot en met wijkcentra door sportverenigingen, groenbeheer door buurtbewoners, re-integratie door Soweco of vrijwilligersorganisaties, WMO indicatie of WMO taken of schulphulpverlening door kerken, etc., vele voorbeelden, waarom zou dat nu al niet kunnen?".
De ChristenUnie vraagt zich dus af of dit niet sneller kan. Al in 2011 -toen speelde de discussie ook al!- heeft de fractie een voorstel gedaan om taken hoe monetaire prikkels ertoe kunnen leiden dat maatschappelijke partners vrijwillig taken overnemen van de gemeente terwijl tegelijkertijd wordt bezuinigd. Toen was de tijd er nog niet rijp voor, nu denken we van wel. Daarom heeft de ChristenUnie bij de raad van 12 mei een motie ingediend die het mogelijk maakt dat vrijwilligers/maatschappelijke partners taken overnemen voor 50-80% van de kosten die de gemeente daar nu voor kwijt is (zie bijlage).
De wethouder gaf aan dat de fractie ChristenUnie met de motie 'voor de muziek uitloopt'. Na de zomer wordt de discussie opgepakt. De ChristenUnie vindt dat het al lang genoeg geduurt heeft en dat voor de zogenaamde 'pespectiefnota' in juli helderheid nodig is. Op verzoek van meerdere andere fracties heeft de ChristenUnie de motie niettemin voor onbepaalde tijd aangehouden.
Reacties op 'Gaan burgers taken overnemen van de gemeente?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.