Fractieflitsen december 2004
dinsdag 21 december 2004 13:38
FRACTIEFLITSEN JAARGANG 2, NUMMER 2, DECEMBER 2004
In deze editie van de fractieflitsen praten wij u bij over de thema’s loverboys, het Regionaal Bedrijven Terrein (RBT) en het Masterplan. M.b.t. het thema “loverboys” hebt u in de vorige fractieflitsen kunnen lezen dat onze fractie zich ernstige zorgen maakt. Om deze reden hebben wij – samen met twee andere fracties – een motie over dit onderwerp ingediend. Hieronder leest u het persbericht, zoals dat naar diverse kranten is verzonden.
Loverboys
De fractie ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad van Almelo heeft op donderdag
16 september jl. mede namens de fracties GroenLinks en Leefbaar Almelo een motie “loverboys” ingediend. De fracties hebben deze motie ingediend, omdat ze zich zeer grote zorgen maken over de toename van het aantal slachtoffers dat deze loverboys in de regio, maar ook in Almelo maakt. Uit een rapport van diverse jeugdhulpverleningsorganisaties en de politie blijkt dat daar tot nu toe 30 slachtoffers hebben aangeklopt. Het aantal slachtoffers kan nog aanzienlijk hoger liggen, omdat wellicht niet elk slachtoffer bij de hulpverlening aanklopt of nog afhankelijk van haar loverboy is.
Het aantal minderjarige jongeren dat momenteel in de jeugdprostitutie belandt, neemt regionaal – maar ook in Almelo – fors toe. Dit probleem is besproken in de raadscommissie ABZ en in de gemeenteraad, maar er zijn helaas geen structurele preventietrajecten op scholen tot stand gekomen. Genoemde fracties pleiten voor een snelle aanpak en oplossing, te meer daar is gebleken dat de problematiek elders (Zwolle en Amsterdam) na diepgaand onderzoek en tijdens actieve aanpak veel ernstiger is dan gedacht.
Omdat burgemeester en wethouders tot nu toe geen aanleiding zagen om genoemde problematiek in de regio onder de aandacht te brengen, hebben de fracties van ChristenUnie/SGP, GroenLinks en Leefbaar Almelo het college verzocht om inhoudelijk en financieel ruimte vrij te maken om jongeren in Almelo voor deze vorm van criminaliteit te beschermen d.m.v. voorlichting tijdens de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs. Daarnaast verzoeken genoemde fracties de regiopolitie Twente om de problematiek van de loverboys tot speerpunt te maken in het kader van “Twente kiest voor de jeugd”.
Tenslotte verzoeken de fracties het onderwerp “loverboys” onder de aandacht te brengen in de Regio Twente, in Netwerkstad Twente en in het driehoeksoverleg met als doel te komen tot preventieve en repressieve maatregelen om deze vorm van criminaliteit zo veel mogelijk uit de regio te weren en de aanpak en voortgang regelmatig te rapporteren in de raadscommissie ABZ.
De motie is uiteindelijk na uitvoerige discussie raadsbreed aangenomen.
Regionaal bedrijventerrein (RBT)
Alle gemeenten ontwikkelen voor de eigen behoefte bedrijventerreinen. De wat grotere gemeenten ontwikkelen daarnaast ook terreinen waarmee ze nieuwe bedrijven en bedrijven van buiten de stad proberen aan te trekken.
Er zijn uiteraard verschillende bedrijven en niet alle bedrijven kunnen en mogen op ieder bedrijventerrein geplaatst worden. Een puinbreker of autosloopbedrijf kan bijvoorbeeld niet op een kantorenlocatie geplaatst worden.
Twente heeft in toenemende mate gebrek aan ruimte, mede vanwege het mooie groen dat we zo veel mogelijk willen behouden. Daarom hebben de Twentse steden met elkaar afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de eigen bedrijventerreinen. Wat daarbij ook is afgesproken, is dat er een regionaal bedrijventerrein wordt ontwikkeld voor enkele speciale categorieën bedrijven, zoals transportbedrijven en bedrijven die veel geluid of andere “hinder” veroorzaken.
Op basis van deze afspraken is al vanaf 1999 gezocht naar een goede locatie. Via een ingewikkeld keuze- en afwegingsproces is de keuze gevallen op Almelo-Zuid. Dit terrein wordt dus op Almelo’s grondgebied aangelegd, onder verantwoordelijkheid en gedeelde kosten van de grotere Twentse gemeenten.
De komst van het RBT naar Almelo is belangrijk, omdat dit aanzien en werkgelegenheid oplevert. Dit is iets wat de stad Almelo hard nodig heeft. Onze fractie beseft wel dat waar het RBT ook gevestigd wordt, er altijd een groep burgers getroffen wordt. Deze mensen worden gedwongen om te verhuizen van een plek waar families al generaties lang gewoond hebben. Dat doet pijn. Aan de andere kant is er echter ook het algemeen belang dat telt. Als bestuurder heb je deze afweging te maken; besturen is immers ook vooruitzien. De Raad van State heeft een stuurgroep aangesteld die opnieuw heeft onderzocht waar het RBT het beste gevestigd kan worden. De stuurgroep heeft gekozen voor Almelo Zuid. Het nieuwe onderzoek heeft wel een aantal zaken uitgezocht dat voorheen niet zo duidelijk was. Het onderzoek is daarom o.i. wel nuttig geweest. Jammer dat het zoveel extra geld heeft gekost en tijdsverlies heeft opgeleverd.
Onze fractie onderschrijft het onderzoek op de volgende punten:
· De ligging is optimaal; direct aan de snelweg en vlakbij een hoofd vaarweg.
· Centrale ligging in de Netwerkstad.
· Geen aanspraak op grond van buurgemeenten.
De fractie vindt dat de volgende nadelen kleven aan de locatie Almelo Zuid:
· Zwaardere aantasting van natuur en milieu.
· Het aantal gevestigde bedrijven en woningen die moeten verdwijnen, is groter.
· Geen ontsluiting via het (goederen)spoor.
Alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegend, zijn wij het eens met de conclusie van de stuurgroep RBT om verder te werken aan een toekomstig RBT in Almelo Zuid. Wij plaatsen echter wel de volgende kanttekeningen:
· Een derde ontsluiting via het (goederen)spoor moet in de planvorming meegenomen worden. Dit is belangrijk voor het milieu en de ontlasting van het wegennet.
· De tijd en het geld die hierin gestopt worden, mogen niet ten koste gaan van de revitalisering en opwaardering van de oude industrieterreinen in Almelo.
Masterplan
De laatste tijd staan er veel berichten in de krant over het Masterplan. Het lijkt ons goed u iets uit te leggen over deze plannen.
Het Masterplan legt de basis voor een goede ruimtelijke ontwikkeling van Almelo. Aanvankelijk draaide dit plan vooral om de Almelose binnenstad (die nodig aan een opwaardering toe is), maar het dijde al gauw uit naar veel meer onderwerpen en locaties.
Het plan brengt op een heel knappe manier in beeld waar het in Almelo aan schort en hoe dit de komende 20-30 jaren is bij te sturen. Woningbouw voor speciale groepen, winkels, horeca en cultuurfuncties die de aantrekkelijkheid van Almelo moeten verbeteren en dat alles in een goede ruimtelijke structuur.
Er wordt geprobeerd een goed evenwicht te vinden tussen de vele belangen die er in de stad spelen. Tevens wordt geprobeerd door diverse herstructureringstrajecten (mooi scrabblewoord) de stad weer een beetje in oude staat te herstellen. De plannenmakers hebben zich goed verdiept in de oude opbouw van onze stad en op een slimme manier ingrepen bedacht om weer meer recht te doen aan deze historische waardes. Het plan bevat niet alleen nieuwe ideeën: ook bestaande plannen zijn er op een goede manier in ondergebracht.
Enkele hoofdpunten uit het plan:
- Het centrum gaat op diverse plekken behoorlijk veranderen. Er komt onder andere een grote ondergrondse parkeergarage onder het marktplein.
- Er komt een directe verbinding tussen de Grotestraat en het stadhuis.
- Rond het Amaliaplein komen een grote bioscoop en meer horeca: dat wordt hèt uitgaansgebied van Almelo.
- De diverse waterwegen (zoals het kanaal en de Aa) worden aangepakt en beter ontsloten voor het publiek (waaronder recreanten). Water wordt een belangrijker onderdeel van de stad.
- Op de oude Praxislocatie verschijnen enkele (zeer hoge) woontorens en tevens een paar goede cultuurfuncties, waaronder het “nieuwe” Hof ‘88.
- Er komt een grote overdekte sportaccommodatie in de buurt van het Polmanstadion (Heracles) ter vervanging van de Rembrandt-sporthal.
- Daarnaast is er aandacht voor woonzorg-functies, veiligheid en onderwijs.
Zoals u ziet, staat er dus nogal wat op stapel. Als fractie juichen we de plannen toe, maar hebben ook een kritische noot laten horen over de kosten. We hebben het gemeentebestuur gevraagd zich goed te bezinnen op de betaalbaarheid en het bestuur tevens verzocht om een slimme strategie voor deze financiële gevolgen. Vooral de marktsector zal verleid moeten worden in deze plannen te investeren. De komende jaren zult u de term “masterplan” nog vaker horen. We hopen en verwachten dat Almelo met deze plannen een nog leukere stad zal worden om in te wonen, werken en te recreëren.
tenslotte
Hebt u vragen voor het vragenuur en wilt u deze gesteld hebben, geeft u dit door aan iemand van het DB, of mail ze naar ons emailadres: christenunie.sgp@almelo.nl . Ons adres op het internet is: www.almelo.christenunie.nl. De site wordt trouwens telkens weer uitgebreid, surf er eens naar toe!
adressen
Freek Nijhof, telefoon 0546 – 573008, f_nijhof@euronet.nl (raadslid)
Wout Nieuwenhuis, telefoon 0546 - 860565, woutnieuwenhuis@wanadoo.nl (aspirant-raadslid)
Henrike Pool, telefoon 0546 – 532819, henmpool@hetnet.nl (fractiesecretaresse)
Reacties op 'Fractieflitsen december 2004'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.