Loverboys maken 30 slachtoffers in regio
Twentse Courant Tubantia, donderdag 2 december 2004
ALMELO - Bij regionale jeugdhulpverleningsorganisaties en de politie Twente hebben zich dit jaar dertig meiden als slachtoffers van zogeheten loverboys gemeld. Dit verklaart het Almelose gemeenteraadslid F. Nijhof van de ChristenUnie/SGP.
Twentse Courant Tubantia, donderdag 2 december 2004
ALMELO - Bij regionale jeugdhulpverleningsorganisaties en de politie Twente hebben zich dit jaar dertig meiden als slachtoffers van zogeheten loverboys gemeld. Dit verklaart het Almelose gemeenteraadslid F. Nijhof van de ChristenUnie/SGP.
Hij baseert zich op gegevens van de betrokken instellingen, zoals Jarabee, en de politie. ‘Het werkelijk aantal slachtoffers ligt vermoedelijk hoger, omdat niet ieder slachtoffer bij de hulpverlening aanklopt of bij de politie aangifte doet. Die meiden staan onder grote druk’, aldus Nijhof.
Het Almelose raadslid maakt zich ‘zeer grote zorgen over de toename van het aantal slachtoffers die loverboys in Almelo en de rest van Twente maken. In 2001 en 2002 deden zich in Twente vijftig concrete gevallen voor van meiden die slachtoffer werden van loverboys.
Loverboys versieren meiden en maken ze afhankelijk van hen. Vervolgens dwingen ze hun ‘vriendinnen’ tot prostitutie, veelal in de escortservice. De verdiensten zijn voor de loverboys. Slachtoffers zijn meestal meiden met een problematische achtergrond. Deze jonge vrouwen hebben ook vaak weinig eigenwaarde. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor loverboys die hen met dure cadeaus en aandacht impalmen.
Nijhof dringt er opnieuw op aan dat er meer aandacht aan de problematiek rond loverboys moet komen. Het raadslid van de ChristenUnie/SGP en ook zijn collega’s van Leefbaar Almelo en GroenLinks verzoeken de politie Twente de problematiek van de loverboys tot speerpunt te maken in het kader van ‘Twente kiest voor de jeugd.’
De drie partijen willen het onderwerp ook onder de aandacht brengen van de Regio Twente, de Netwerkstad (Enschede, Hengelo, Borne, Almelo) en in het zogeheten driehoeksoverleg tussen politie, justitie en gemeenten.
ChristenUnie/SGP, GroenLinks en Leefbaar Almelo verzoeken Burgemeester en Wethouders geld vrij te maken waarmee voorlichting kan worden gegeven over loverboys aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. De fracties vinden dat die voorlichting in de eerste drie leerjaren moet worden gegeven. Eerder dit jaar kregen 2500 leerlingen van het Regionale Opleiding Centrum Twente Plus informatie over de praktijken van loverboys.
In de gemeente Twenterand kregen meiden eveneens voorlichting. De drie partijen hebben de problematiek rond loverboys eerder aangekaart in de gemeenteraad. ‘Maar’, zegt Nijhof, ‘helaas zijn er geen structurele preventieprojecten op scholen totstand gekomen.’
B en W willen vanaf volgend jaar onderzoeken hoe loverboys kunnen worden aangepakt en daarbij ervaringen van elders bij betrekken. Dat gaat de drie fracties niet ver genoeg.
Reacties op 'Loverboys maken 30 slachtoffers in regio'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.