Bijdrage Begroting 2009 (tweede termijn)

andre_jan_kopdonderdag 06 november 2008 17:44

In de 2e termijn hebben we onder andere aandacht gevraagd voor punten rond demografische veranderingen, het beheersen van risico's, wijkaccommodaties, het oormerken van WMO gelden en het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. Uiteindelijk heeft de raad echter de begroting ongewijzigd goedgekeurd ('zo doen we dat altijd in Almelo') en al onze moties en amendementen verworpen.

Demographic change

De wethouder heeft aangegeven dat we natuurlijk de demografische ontwikkelingen goed moeten volgen.  En daar bouwplannen en soorten woningen op moeten afstemmen.

Maar de wethouder gaat steeds uit van wat we willen. Hij suggereert dat we de migratie gemakkelijk kunnen beïnvloeden. We moeten niet naar uitkomsten toe redeneren, maar uitgaan van reële verwachtingen. En dan niet een model hanteren wat geldt voor een ontwikkelingsland. We weten allemaal dat de groei in het aantal huishoudens vooral zit in een toename van de alleenstaande ouderen en eenoudergezinnen. Daar zullen we de plannen op af moeten stemmen. En zij kunnen de dure huizen niet betalen die Almelo wil bouwen.

We wachten de eerste evaluatie met spanning af.

Plannen

De wethouder geeft goed aangegeven wat de risico’s zijn bij het al of niet schrappen van de plannen. Dat we niet meer moeten vertragen dan strikt noodzakelijk is. En dat risicomanagement daarom het belangrijkste is.

Wij delen die mening. Daarom hebben we ook steeds benadrukt dat in Waterrijk het water gefaseerd moet worden aangelegd. Als we dat niet doen dan maken we het risico veel te groot. We zijn blij dat wethouder Sjoers nu ook serieus wil kijken naar de fasering.

Schrappen voorstellen uit voorjaarsnota

We blijven de argumentatie waarom voorstellen uit de voorjaarsnota worden terug gedraaid erg mager vinden. We vinden dat de keuzes beter onderbouwd moeten worden.

Zo wordt voorgesteld om de verharde speelvelden niet aan te leggen. We  hebben al eerder gezegd dat we het vreemd vinden dat overal dezelfde soort sportvoorzieningen worden aangelegd. Dat komt ook uit het beleidsatelier “Een leuke jeugd in Almelo”. Uit het beleidsatelier komt naar voren dat de gemeente samen met de jeugd per wijk/buurt wil bespreken aan welke sportvoorzieningen behoefte is. Dat was het toch logisch geweest om het geld voor de verharde speelvelden te reserveren voor nieuwe sportvoorzieningen.

We zijn gestart met diverse beleidsateliers. Verwacht mag worden dat daaruit ook voorstellen naar voren komen die extra geld kosten. Dan is het toch logisch om voldoende middelen te reserveren om voorstellen uit de beleidsateliers ook te kunnen uitvoeren. Nu is het geld dat gereserveerd is voor beleidsintensiveringen beperkt tot € 190.000,-. Mede omdat de extra huisvestingskosten voor het nieuwe stadhuis ten last gebracht van de stelpost beleidsintensiveringen. Wij blijven van mening dat het nieuwe stadhuis niet als nieuw beleid kan worden gezien.

Om toch voldoende middelen beschikbaar te houden dienen we een amendement in.

Wijkaccommodaties

De reacties van het college op onze opmerkingen over de welzijnsaccommodaties vinden we erg mager. We begrijpen niet hoe je enerzijds kunt benadrukken dat wijkaccommodaties belangrijk zijn en tegelijk kunt aansturen op accommodaties op stadsdeelniveau, waarbij de bestaande accommodaties gesloten moeten worden. We moeten stoppen met dit tweeslachtige beleid en duidelijkheid scheppen.

Deze opmerkingen zorgden ervoor dat de PvdA en CDA fractie ons interrumpeerden. Zii benadrukten dat MFA’s ook kleinschalig kunnen zijn en niet automatisch tot hogere kosten leidt. Wij zouden de situatie onjuist voorstellen.

Maar wij hebben benadrukt dat zij juist de situatie verkeerd voorstellen. Een MFA is een accommodatie op stadsdeelniveau. En ook al is die kleinschalig dan nog staat een MFA op grote afstand van de burger. Moeten straks dan ook de accommodaties van de Ossenkoppelerhoek en de Windmolenbroek sluiten. En ook de wijkcommissies fuseren, net zoals bij de bouw van Eninver?

En wanneer je wijkaccommodaties dan zo belangrijk vind waarom accepteer je dan een verlaging van het budget voor de uitvoering van de kadernota met € 1 mln? We handhaven dus onze motie en ons amendement.

Overschot WMO

De wethouder zei dat bij de Voorjaarsnota besloten is om de reserve te beperken tot max. 10%. Maar tot nu toe is altijd gesteld dat Almelo een nadeelgemeente is. En ook voor 2009 worden allerlei kostenstijgingen verwacht. Dan kan er zo maar een tekort ontstaan. Daarbij komt dat de raad heeft besloten om de WMO gelden te oormerken. Daarom handhaven we ons amendement.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

De wethouder gaf aan dat er nog wel wat knelpunten aan een goede uitvoering zitten. En dat de VNG aan een goede aanpak werkt. Dat is nu juist wat we vragen in onze motie. Namelijk om als beleid te hanteren dat we in principe kiezen voor automatische kwijtschelding en in de voorjaarsnota dit te verwerken op een houdbare manier. Dus onderschrijft de wethouder eigenlijk onze motie.

Inkomensharmonisatie

Het verbaast ons dat we gisteren een brief kregen van het college over de inkomenharmonisatie. Deze brief is gedateerd op 7 oktober. Waarom hebben we die niet eerder gekregen. Duidelijk is dat de KRA vraagtekens heeft gesteld bij de onderbouwing van de cijfers. Wij vinden dat het van een goede omgang met strategische partners getuigd wanneer geïnvesteerd wordt in doorspreken over de getallen. Waarom heeft het college niet verder gesproken over de onderbouwing en het nu al naar de raad stuurt.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Begroting 2009 (tweede termijn)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.