Fractieflitsen juli 2007
Fractieflitsen jaargang 5, nummer 2, juli 2007
De laatste raadsvergadering voor de zomervakantie was op 3 juli, met daarvoor op 19 en 21 juni de behandeling van de zogenaamde ‘voorjaarsnota’. Raad en college trekken er dan twee dagen de tijd ervoor uit om de hoofdlijnen van beleid door te spreken. Dit gebeurt twee keer per jaar (in het voor- en najaar). Nu breekt dan na een drukke periode het zomerreces aan. Als fractie beginnen we weer op 10 september. In deze editie van de fractieflitsen praten wij u kort bij over de lopende zaken, en brengen we twee van onze speerpunten uitgebreider onder de aandacht, namelijk jeugd en gezin en wijkaanpak.
Jeugd en Gezin
Het onderwerp jeugd en gezin speelt bij uitstek in de lokale situatie. Denk aan zaken als problemen bij de opvoeding, hangjongeren in de binnenstad, overmatig alcoholgebruik onder jongeren (indrinken), huiselijk geweld, loverboys, etc. Het veld van jeugdbeleid is breed, en voor niet-ingewijden bovendien een ingewikkelde wirwar van platforms met enerzijds een justitiële tak, georganiseerd via het Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit, en anderzijds een zorgkant met platforms als het Jeugd Hulp Team (JHT) en de Zorg Advies Teams (ZAT). In Rotterdam bleken rond het maasmeisje, zoals politie en justitie haar noemden, maar liefst 21 hulpinstanties langs elkaar heen te werken. Niemand nam de regie. Hoe zit dat in Almelo?
De Wet op de Jeugdzorg regelt de totstandkoming van één centrale toegang tot de jeugdzorg, namelijk het bureau jeugdzorg. In de praktijk komt het bureau jeugdzorg niet toe aan eenvoudige zorg, het praten over je probleem. Het lijkt daarmee te smal te zijn ingericht, en verworden tot een indicatie-instelling. Indicering hangt –per definitie– samen met langdurige bureaucratische trajecten en beoordeling op basis van dossiers. De oprichting van een Centrum voor Jeugd en Gezin zien we als fractie daarom als een van de speerpunten. Dit centrum moet een laagdrempelige voorziening worden, wijkgericht, een fysieke plek, waar ouders en kinderen terechtkunnen voor advies, informatie, opvoedingsondersteuning, instructie, cursussen etc.
Almelo beoogt een pilot voor een centrum voor jeugd en gezin en straalt daarmee een voortrekkersrol uit. Tegelijkertijd wekken de voorjaarsnota en geluiden uit het veld de indruk dat Almelo een afwachtende houding aanneemt. De gemeente zou wat ons betreft pro-actief aan de slag moeten en een voortrekkers rol moeten vervullen. Waarom wordt nu al niet met de bestaande instellingen besproken wat zij bereid zijn bij te dragen aan bijvoorbeeld menskracht? De verdere invulling van het centrum voor jeugd en gezin vraagt nog de nodige discussie. We hebben daarom bij de voorjaarsnota het college gevraagd en bereid gevonden een startnotitie te schrijven. Dit is een alvast goed begin!
Er spelen nog meer zaken in Almelo, zoals een experiment van Politie Regio Twente op het gebied van de ketensamenwerking voor de jeugd en een ander experiment rond lokale, kleinschalige jeugddetentie. De fractie van de ChristenUnie heeft een uitgebreide notitie geschreven over het lokale jeugdbeleid welke op aanvraag beschikbaar is.
Wijkaanpak
Een wijk waarin het fijn wonen is en waar mensen naar elkaar omzien draagt in belangrijke mate bij aan het welbevinden van de inwoners van Almelo. Maar om dat te bereiken is meer nodig dan de huidige aanpak, vindt de ChristenUnie fractie. De voortgang van de Almelose Wijkaanpak stagneert. Projecten zijn gestopt vanwege gebrek aan ondersteuning. Wijkverenigingen klagen dat hun rol nog steeds niet duidelijk is. Er zijn discussies over subsidies, terwijl het GSB budget voor wijkbladen niet wordt gebruikt. Wijkcommissies dreigen hun werkzaamheden te stoppen.
Het kenmerkende van de huidige Almelose Wijkaanpak is dat de wijkbewoners alleen betrokken worden bij gerichte kortlopende projecten. De bewaking van de leefbaarheid is vooral opgedragen aan professionals. Naar onze mening moet dat veranderen. De wijkbewoners en maatschappelijke organisaties in de wijk moeten weer mede verantwoordelijk worden voor de leefbaarheid in de wijk en daarbij betrokken worden. Dat vraagt om een heroverweging van de rol van wijkverenigingen en van maatschappelijke organisaties. Daaronder rekenen we ook de kerken. De raad zal moeten aangeven hoeveel geld Almelo voor een nieuwe wijkaanpak over heeft. Het huidige budget voor de wijkaanpak is absoluut onvoldoende en staat in geen verhouding tot de beoogde investeringen als in stoere zaken als het poppodium of de internationale sporthal. Maar de raad bleek nog niet toe te zijn aan een evaluatie.
DiverseN
- Fietsverkeer. Samen met Leefbaar Almelo, PvdA en Groenlinks hebben we aandacht gevraagd voor het fietsverkeer. Fietszaken liften nu vooral mee op grote infrastructurele projecten zoals de Nijreessingel. Wij vinden dat er structureel geld voor fietsers moet zijn, dat nieuwe ontwikkelingen in de fietsnota verwerkt moeten worden en dat er jaarplannen moeten komen. We hebben daarvoor een motie ingediend die raadsbreed is aangenomen Tijdens de Week van de Vooruitgang (http://www.weekvandevooruitgang.nl/) -16 t/m 22 september- zullen tal van mensen zich inzetten voor duurzame mobiliteit.
- Bibliotheek. Bij de behandeling van de voorjaarsnota hebben we een amendement ingediend om de resterende bezuinigingstaakstelling op de bibliotheek definitief te schrappen. De gemeente heeft haar toezegging niet waargemaakt om voor de voorjaarsnota met een visie op de toekomst van de bibliotheek te komen. Daar mag de bibliotheek niet de dupe van worden. Er moet voor de bibliotheek nu duidelijkheid komen, zodat geïnvesteerd kan worden in automatisering en de collectie. Ons amendement dwong de wethouder ertoe om in bedekte termen de toezegging te doen om in de begroting van 2008 de bezuiniging te schrappen. Dat was voor de PvdA, CDA en VVD fractie voldoende om het amendement niet te steunen.
- Zitbanken. De ChristenUnie wil dat er zitbanken bij de nieuwe fietsknooppunten komen. We hebben daarover een motie ingediend. De wethouder heeft toegezegd dit in regioverband aan de orde te zullen stellen.
- Jeugd en alcohol. Dit heeft momenteel onze aandacht (acties als “Vroeg op stap”).
- Investeringen. Er zijn weer de nodige discussies geweest over Poppodium, Stadhuis, IISPA (internationale sporthal) en Masterplan. Het is steeds de balans of je investeert in stenen of in mensen!
- Spelen in het groen. We zouden graag zien dat spelen in het groen in elke wijk mogelijk wordt.
- Bestemmingsplannen. Het zit ons hoog dat vooruitlopend op bestemmingsplannen, o.a. Almelo Noordoost en Leemslagen, diverse art. 19 procedures worden gestart voor het bouwrijp maken. Als we straks het bestemmingsplan vaststellen liggen de meeste wegen er al, is de verkaveling voor een deel afgerond en wordt er al gebouwd. Zowel raad als burgers ontbreekt dan de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen plannen en deze te beïnvloeden. Dit heeft met (gebrek aan) bestuurlijke kwaliteit te maken, ook één van onze speerpunten.
Daarom hebben we een artikel 19 procedure voor Almelo Noordoost aangegrepen om aandacht te vragen voor de belangen van een agrariër aan de noordkant ervan. De nieuwbouw vormt voor hem een bedreiging. De wethouder wilde aanvankelijk niets doen. Maar voorafgaand aan de discussie was er overleg geweest met specialisten uit de PvdA en CDA fractie. Zij steunden ons. Toen dit de wethouder duidelijk werd heeft hij toegezegd er aandacht aan te geven. Binnen enkele dagen was er een oplossing.
- Politie-inzet. De politie heeft alle fracties in de gemeenteraad 18 uur politie-inzet aangeboden, die de fractie vrij mag invullen. We willen u graag de gelegenheid geven om daarvoor suggesties te doen. Graag horen we deze op korte termijn van u. Binnen de steunfractie vinden we dat ingezet moet worden op preventie. Daarbij denken we o.a. aan loverboy’s en het gebruik van alcohol in de openbare ruimte.
- Chiel Dethmerstraat. De gemeente heeft een bouwplan aan de Chiel Dethmerstraat goedgekeurd. Onderdeel van dit plan is dat het grasveld/park langs de Ootmarsumsestraat bebouwd wordt. Daarvoor moeten enkele monumentale bomen gekapt worden. Vanuit de buurt wordt hiertegen massaal tegen de bebouwing en kap geprotesteerd. We vinden dat dit grasveld behouden moet blijven, vooral vanwege het historisch karakter en de functie als speelgelegenheid voor de jeugd. In de raad van 3 juli hebben we samen met ALA een motie ingediend om de bebouwing tegen te houden. Daarmee hebben vooral de PvdA fractie onder druk gezet, zoals ook in dagblad Tubantia was te lezen. Maar opnieuw wilde de PvdA fractie niet kiezen, terwijl diverse PvdA fractieleden persoonlijk hebben gezegd tegen bebouwing van het grasveld te zijn. Nu willen ze eerst de reactie op de bezwaren afwachten. Alsof dit nieuwe reacties zijn. Waarom zou het college nu anders op zelfde bezwaren reageren? Maar dat schijnt de politiek van de PvdA fractie in Almelo te zijn.
En zo komen er vele nota’s langs om onze mening over te geven. In de vorige fractieflitsen hebben we al aangegeven dat we echter niet alleen willen reageren op de vele nota’s, maar vooral ook zelf onze speerpunten naar voren willen brengen. Er is toen ook een oproep gedaan om je als belangstellende te melden om een onderwerp uit te diepen of je expertise in te brengen voor (eenmalige) studies. Onderwerpen aandragen mag ook. Er is nog weinig reactie op gekomen. Hierbij willen we u nogmaals oproepen hierover na te denken en te reageren.
Vacature
Onze website http://almelo.christenunie.nl/ is niet altijd even actueel. Het is nodig dat er één iemand even de regie neemt over de site. Kortom, we zoeken een webmaster. Technische (vanuit landelijk bureau) en inhoudelijke ondersteuning (door fractie) is geregeld. Belangstellenden kunnen zich melden bij fractie of bestuur. Een vrijwilligersvergoeding is mogelijk.
Tot Slot
De fractie bedankt u voor uw meeleven en meebidden en wenst u allen een goede vakantie toe!
adressen
Jan Veenstra, telefoon 0546 – 451290, e-mail: jan.veenstra@tele2.nl (raadslid)
Archief > 2007 > juli
- 25-07-2007 25-07-2007 13:24 - Fietsenchaos in de binnenstad
- 13-07-2007 13-07-2007 18:11 - Almelose coalitie regeert liefst zonder argumenten
- 07-07-2007 07-07-2007 11:55 - Fractieflitsen juli 2007
- 04-07-2007 04-07-2007 13:26 - PvdA achter bouwplan op grasveld
- 03-07-2007 03-07-2007 19:00 - Motie: Bouwplan Chiel Dethmerstraat ingediend door ALA en ChristenUnie
Reacties op 'Fractieflitsen juli 2007'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.