Bibliotheek krijgt een jaar respijt

bieb_kopvrijdag 23 juni 2006 12:20

Tubantia, 23-6-06
Bibliotheek krijgt een jaar respijt
De bibliotheek krijgt een jaar respijt: ze hoeft de bezuiniging van 120.000 euro die eerder door de gemeenteraad voor 2007 was opgelegd, niet zelf op te hoesten. Gisteren besloot de gemeenteraad om het bezuinigingsbedrag uit de ‘eigen portemonnee’ (de algemene reserve) te halen.

Ten lange leste hadden bestuur en directie van de bibliotheek de coalitiepartijen PvdA en CDA ervan kunnen overtuigen dat de bezuiniging van 120.000 euro volgend jaar onvermijdelijk zou leiden tot sluiting van de filialen in de Schelhorst en in het Polman Stadion.
De bezuiniging was de bibliotheek - net als veel andere instellingen in de stad - in 2005 opgelegd door de gemeenteraad. Gedurende vier achtereenvolgende jaren zou de bibliotheek geld moeten inleveren. Dit jaar leidde dat tot gedwongen ontslagen. Los van de opgelegde bezuiniging van 100.000 euro voor dit jaar moest de bibliotheek zelfs nog 40.000 euro extra bezuinigen om de wachtgeldregelingen te kunnen betalen.
Een dergelijke ingreep zou niet nog een keer kunnen, zo hadden bestuur en directie al een en andermaal gezegd. Sluiting van de filialen was het enige wat erop zou zitten. Daarom diende een maand geleden de fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad een motie in om de bibliotheek de bezuiniging voor 2007 niet op te leggen, maar eerst te wachten op de uitkomst van een rapport over de maatschappelijke gevolgen van alle bezuinigingen die niet alleen de bibliotheek maar vele andere instellingen waren opgelegd. De motie werd gesteund door alle oppositiepartijen maar haalde het niet, omdat PvdA en CDA (samen de meerderheid) tegen waren. Ook een tweede motie van de ChristenUnie dat de bezuiniging in elk geval niet mocht leiden tot sluiting van de filialen, werd door PvdA en CDA verworpen. Gisteren - bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2007 - dienden PvdA en CDA zelf een amendement in. Met als strekking dat de gemeente zelf het bezuinigingsbedrag zou ophoesten uit de algemene reserve. Dit in afwachting van het rapport over de maatschappelijke gevolgen van de bezuinigingen. Een rapport dat voor het eind van dit jaar klaar moet zijn. De oppositiepartijen - de ChristenUnie voorop - verbaasden zich erover dat PvdA en CDA nu met dit amendement kwamen, terwijl ze een maand geleden tegen de twee moties stemden. CDA-voorzitter H. Slettenhaar zei dat zijn fractie had begrepen dat het rapport over de bezuinigingsgevolgen voor de behandeling van de Voorjaarsnota klaar zou zijn, en
vice-voorzitter I. Mercanoglu van de PvdA-fractie vond dat ‘het te ver ging om te praten over waarom toen niet en nu wel.’ Het amendement werd uiteraard in vreugde aanvaard door de oppositie en met algemene stemmen aangenomen.

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Bibliotheek krijgt een jaar respijt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.