Fractieflitsen juni 2006

dinsdag 27 juni 2006 11:32

Fractieflitsen jaargang 4, nummer 2, juni 2006  

 

gemeenteraadsverkiezingen

Op 7 maart was het dan zo ver: de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de ChristenUnie als geheel is de gemeenteraadscampagne zeer goed verlopen met een winst van 12% (414 raadsleden) en een flinke groei van het aantal wethouders. Hiermee zijn we voor het eerst de 4e landelijke partij geworden in raadszetels!

Ook in Almelo behaalde de ChristenUnie meer stemmen dan ooit, namelijk 1283 stemmen. Dit ondanks het feit dat we voor het eerst als zelfstandige lijst de verkiezingen zijn ingegaan (het aantal stemmen gezamenlijk met de SGP bedroeg 1231 (2002) en 1167 (1998) bij voorgaande gemeenteraadsverkiezingen). Na PvdA, CDA, VVD, SP en Groenlinks is de ChristenUnie lokaal de 6e partij in grootte, en ook dit is voor het eerst. We zijn nu de “grootste” van de vijf eenmansfracties in de raad, hetgeen niet helemaal zonder betekenis is. Helaas is het ons niet gelukt een tweede raadszetel te bemachtigen. Voor de laatst te verdelen restzetel kwamen we nog 185 stemmen te kort.

 

We zijn als fractie dankbaar dat we wederom onze stem kunnen laten horen in de raad en willen een ieder bedanken voor zijn of haar stem of steun tijdens de campagne!

 

Collegeprogramma

Inmiddels is het nieuwe college van PvdA en CDA geïnstalleerd en heeft het zijn  programma gepresenteerd. Hoewel nog niet alles even concreet is, bespeuren we een beweging dat, na jaren met voornamelijk aandacht voor ambitieuze grote programma’s (investeren in stenen), er steeds meer aandacht komt voor de burgers zelf (investeren in mensen). De ChristenUnie staat dan ook positief kritisch t.o.v. het nieuwe collegeprogramma. Een aantal punten lijkt zelfs rechtstreeks uit ons eigen verkiezingsprogramma te komen, zoals de heroverweging van de bezuinigingen. Toen we dit inbrachten als ChristenUnie werden we eerst bekritiseerd, maar het kwam plotseling terug in het collegeprogramma.

 

Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO)

In de fractieflitsen van november 2005 hebben we u reeds geïnformeerd over het feit dat de WMO er aankwam en dat we in dit kader een werkgroep zijn gestart. Inmiddels is de uitvoering van de WMO uitgesteld tot 2007. De WMO komt erop neer, dat een aantal taken vanuit landelijke regelingen zoals de AWBZ wordt neergelegd bij de gemeente. Hierbij wordt steeds sterker een beroep gedaan op mensen om zelf hun zaakjes te regelen, voordat aanspraak kan worden gemaakt op gemeentelijke regelingen. Dit heeft gevolgen voor huishoudelijke hulp, thuiszorg, mantelzorg, etc. De ChristenUnie ziet in de WMO een kans voor christenen en voor kerken om de naastenliefde in  praktijk te brengen. Binnen de raad maken we ons sterk voor het volgende:

-          Om te voorkomen dat WMOgelden in een algemene gemeentelijke pot belanden en voor andere doeleinden worden gebruikt, heeft de ChristenUnie een motie ingediend dat de WMO gelden worden geoormerkt. Deze ChristenUnie motie is raadsbreed aangenomen.

-          We vinden het belangrijk dat de kerken (in het bijzonder diaconieën) rond de WMO een gesprekspartner voor de gemeente zijn. Hiertoe hebben we een amendement ingediend. Inmiddels is binnen de wet reeds vastgesteld dat er een plaatselijke klankbordgroep moet komen, met ruimte voor kerkelijke vertegenwoordiging.

-          We vinden als ChristenUnie de keuzevrijheid van burgers heel belangrijk, bijvoorbeeld om te kunnen kiezen voor een zorgverlener vanuit de eigen identiteit. Waar de gemeente zo goedkoop mogelijk de zorg inkoopt, is dit niet vanzelfsprekend gegarandeerd. Wij hebben hier een amendement voor ingediend en zullen hier voor blijven opkomen!

 

Wonen

Naast de WMO is de sociale woningbouw momenteel een tweede speerpunt waar we sterk onze aandacht op richten. Wat is het geval? Almelo heeft een minder evenwichtige bevolkingsopbouw met relatief veel “sociaal zwakkeren” en weinig “rijken”. Door nu een maximum (van 20%) te stellen aan de bouw van goedkope woningen, de zgn. sociale woningbouw (waar omliggende gemeenten een minimum stellen), denkt men deze problematiek op te lossen. De ChristenUnie erkent de onevenwichtige bevolkingsopbouw, maar denkt dat de bedachte strategie averechts werkt. Ons inziens moet het eigenlijke probleem (onevenwichtige bevolkingsopbouw) worden opgelost door te investeren in mensen in plaats van in stenen.

Onze woonvisie is alsvolgt. Bij renovatie of revitalisering van bestaande woonwijken vindt niet alleen te weinig sociale woningbouw plaats, de grens van wat men sociale woningbouw noemt, ligt ons inziens ook te hoog (nl. een huur tot € 509,- of een aanschafprijs tot € 156.467,- (niveau 2005)). Zo komen mensen met lage inkomens nooit voor een nieuwbouw woning in aanmerking. Daarnaast zullen mensen met een minimum inkomen die nu (nog) wonen in een huis dat gesloopt wordt meestal verhuizen naar een leegkomende woning in de oude wijken. Daardoor wordt de samenstelling van deze wijken nog eenzijdiger. De ChristenUnie pleit voor gemêleerde wijken, en niet voor elitewijken zoals beoogd in Almelo noordoost.

 

Bibliotheek

Bibliotheken hebben een belangrijke sociale functie. De ChristenUnie ziet een (kleinschalige) bibliotheek als een noodzakelijke voorziening op stadsdeelniveau. Daarom bepleiten we dat in alle Multi Functionele Accommodaties (MFA’s) een bibliotheek wordt opgenomen. Hierin zouden dan ook de bibliotheekcollecties van de scholen en de zorginstellingen in de omgeving kunnen worden ondergebracht. Zolang dit niet geëffectueerd is, vindt de ChristenUnie dat de filialen bij het Polman-stadion en in de Schelfhorst open moeten blijven. Zo staat het ook in ons verkiezingsprogramma.

Omdat in het kader van de opgelegde bezuinigingen de beide bibliotheekfilialen met sluiting bedreigd werden, heeft de ChristenUnie een motie ingediend om te zoeken naar oplossingen met als randvoorwaarden dat de beide filialen open blijven. Wij meenden dat er een meerderheid voor deze motie was, maar tot onze grote teleurstelling  stemden PvdA en CDA deze motie weg. U heeft inmiddels in de krant kunnen lezen dat nog geen twee weken later, bij de behandeling van de voorjaarsnota, de PvdA zelf is gekomen met een amendement met dezelfde strekking als onze motie: de bezuinigingen op de bibliotheek voor volgend jaar te schrappen. U begrijpt dat dit veel reacties opriep, maar uiteindelijk telt het resultaat. Ook in de wandelgangen hoorden we dat onze motie de andere partijen duidelijk aan het denken heeft gezet. Onze acties hebben dus gewerkt. Een belangrijk en motiverend succes voor ons raadslid!

 

Art. 19 en bestuurscultuur

De handelwijze rond de bibliotheek geeft iets weer van de regenteske bestuurscultuur zoals die in Almelo heerst. Ook dat is iets dat we graag zouden veranderen, maar als eenmansfractie is op dit punt de invloed uiteraard gering. Als de grote fracties beslissen dat een aspirant raadslid (voor hen) niet meer nodig is, zoals nu is gebeurd, hebben de kleine fracties dat te slikken. Een van de punten waar we misschien wel een verandering teweeg te kunnen brengen in het democratisch gehalte van het Almeloos bestuur, zijn de zogenaamde “Artikel 19 WRO procedures”.

Een art. 19 procedure wordt gebruikt om plannen die afwijken van het geldende bestemmingsplan toch mogelijk te maken. Omdat Almelo veel verouderde bestemmingsplannen heeft (ouder dan 10 jaar) speelt dit vaak. Echter, omdat de raad het verlenen van vrijstelling van een bestemmingsplan aan het college heeft gedelegeerd, heeft de raad na goedkeuring van het voorbereidingsbesluit geen mogelijkheden meer om invloed uit te oefenen op de verdere ontwikkeling van een gebied (c.q. de eigenlijke bouwplannen). Hier willen we via voorstellen een verandering in brengen. Ons bezwaar richt zich dus op voorbereidingsbesluiten om plannen (met een behoorlijke impact) die afwijken van het geldende bestemmingsplan toch goed te keuren c.q. mogelijk te maken en waarover geen door de raad goedgekeurde structuurvisie bestaat. We houden u op de hoogte.

 

Landbouw

Op 3 maart was Arie Slob, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, op bezoek bij de ChristenUnie Almelo. Hij heeft samen met Jan Veenstra, lijsttrekker, Freek Nijhof, toen nog raadslid, en enkele andere kandidaten van de lijst een rondrit gemaakt over het platteland van Almelo en een melkveehouderij bezocht. Enkele bestuursleden van LTO Almelo reden mee om deskundige toelichting te geven. Na afloop ervan is gesproken met wethouder Kuiper, die o.a. verantwoordelijk is voor de plattelandsontwikkeling van Almelo.

Duidelijk is geworden dat er veel knelpunten zijn, die al langer spelen. Veel gebieden zitten op slot. Bestemmingsplannen zijn oud. Maar er vinden wel allerlei ontwikkelingen plaats. Daardoor neemt de onzekerheid onder de agrariërs toe. Ook de wethouder gaf toe dat er extra aandacht nodig is voor het platteland.

De ChristenUnie Almelo heeft bepleit dat door gemeente, belangenorganisaties en betrokken agrariërs op korte termijn een visie wordt ontwikkeld voor het platteland. De ontwikkeling van Almelo Noordoost kan hiervoor als testcase worden gebruikt. Samen moeten we oplossingen zoeken voor routes voor landbouwverkeer, afstand van bedrijven tot nieuwbouw, terugdringen van het risico van loslopende huisdieren voor het vee, etc. De ChristenUnie Almelo zal hiervoor aandacht vragen in de raad. 

 

tenslotte

Het raadswerk in de nieuwe collegeperiode begint inmiddels goed op gang te komen. Raadslid Jan Veenstra wordt ondersteund door een kerngroep (Meindert Dijkstra, Marianne Luiten, Wouter Teeuw) die elke maandag vergadert. Meindert bezoekt ook de raadsbijeenkomsten op dinsdag. Maandelijks houden we een bredere steunfractie, waar we de betrokkenheid vanuit onze achterban nastreven. Momenteel bestaat deze brede steunfractie uit zeven personen die meelevend lid zijn van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt), Baptistengemeente, Protestantse Kerk (PKN) of Gereformeerde Bond (Ned. Herv.). Graag zouden wij ook leden uit de andere Almelose kerken betrekken bij deze brede steunfractie. Wellicht iets voor u om eens een keer te komen kijken en de sfeer te proeven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ons raadslid of met een van de kerngroepleden. De eerstkomende vergadering na de vakantie staat gepland op 25 september.

 

Als u vragen hebt, bel of mail ons gerust! Ook kunt u op onze inmiddels volledig vernieuwde website steeds weer nieuwe informatie lezen. Ons adres op het internet is: www.almelo.christenunie.nl. 

De fractie wenst u een goede vakantie toe! 

 

adressen 

Jan Veenstra, telefoon 0546 – 451290, e-mail: jan.veenstra@tele2.nl (raadslid)

« Terug

Reacties op 'Fractieflitsen juni 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.