Parallelweg gesloopt

IMG_20170806_165314woensdag 07 juni 2017 02:00

Ondanks alle inspanningen is het de ChristenUnie en haar medestanders niet gelukt om de karakteristieke huizenrij aan de Parallelweg een nieuwe toekomst te geven. Raadslid Michiel van Heek voerde een taai debat, maar helaas kreeg hij een meerderheid van de gemeenteraad niet mee. Hier zijn openingstekst.

"Weg met 'n pröttel", zegt Martin op de Facebookpagina van Ons Almelo. "Een aanfluiting bij binnenkomst met de trein", zegt Ria.

Voorzitter, deze mensen hebben gelijk. Het stationsgebied is een toplocatie, dat verdient stijl, status en stedelijkheid. De gemeente had ambitieuze plannen, maar die zijn gestrand. Voor veel geld heeft de gemeente de Parallelweg aangekocht, maar nu staan de panden al jaren leeg. Gevolg: verloedering en recent het collegebesluit om de boel te slopen.

Jammer, zeiden veel mensen op diezelfde Facebookpagina, dat deze karakteristieke huizen niet meer te redden zijn. Maar is dat zo? Of is er toch nog redding mogelijk? In de afgelopen weken heb ik dat nagevraagd bij verschillende mensen in de wereld van de woningrenovatie, en die waren allemaal positief. Vooral één van de contacten die ik gelegd heb, is bijzonder nuttig geweest. Dat was met een architect uit Delft die gespecialiseerd is in klushuis-projecten. Zij is speciaal naar Almelo afgereisd om de huizen te bekijken en heeft een globaal plan gemaakt.

Wat is een klushuis-project? Het is een renovatieproject van een hopeloos vervallen blok huizen, waarbij de toekomstige bewoners de leiding hebben. Bewoners realiseren hun eigen droomhuis, in een bestaand pand met karakter, achter een bestaande authentieke gevel. Daarbij krijgt de hele buurt een boost. Het is een succesvol en bewezen concept. Een klushuisproject is niet bedoeld voor koopjesjagers of huisjesmelkers. Er moet echt geïnvesteerd worden in kwaliteit. Voor de Parallelweg hebben we berekend dat het bewoners ongeveer 160.000 euro gaat kosten om het eindresultaat te bereiken: complete renovatie op basis van nieuwbouwkwaliteit. Deze prijs ligt 10.000 euro onder de prijs voor een vergelijkbaar nieuwbouwrijtjeshuis op Indië of Nijrees-Noord. Aan de Parallelweg heb je dan dus wel een huis met tuin op een centrumlocatie naast het station. Er valt nog veel meer te zeggen over dit plan. Dat zal ik nu niet doen omwille van de tijd. Via de mail heb ik u al meer details toegestuurd.

De vraag die nu voorligt, is of u dit plan een kans wilt geven. Vindt u op basis van het vooronderzoek dat hier een goede basis ligt voor het college om dit ambtelijk verder uit te werken?

Labels
2017
Fractie

« Terug