Kleurloze scholen?

Bassischoolmaandag 05 oktober 2015 15:48

In antwoord op onze vragen rond de ontwikkeling van Integrale Kind Centra antwoordt het college “We vinden echter wel dat organisaties met een eigen identiteit niet de IKC ontwikkeling moeten tegenhouden”. Alsof dat het geval is. Het zegt iets over de bestuurscultuur als je zo over het veld spreekt. We hebben nieuwe vragen gesteld.

Onderstaand vindt u onze vragen zoals we die hebben gesteld aan het college:


Geacht college,

Op 21 augustus hebben wij u vragen gesteld over de IKC ontwikkelingen. Op 22 september hebben wij uw antwoord ontvangen, waarvoor dank. Uw antwoorden hebben echter een deel van onze zorgen niet weggenomen, eerder versterkt. Het is onbegrijpelijk dat (in het IKC visiedocument) er eerst naar gebouwen wordt gekeken en dan pas naar samenwerking, in plaats van vice versa. Bij de IKC ontwikkeling, waarin het college een moderne regierol ambieert, zal de oplossing immers moeten worden gedragen door alle schoolbesturen, niet alleen de grote, ook de kleine. Vooral uw opmerking “We vinden echter wel dat organisaties met een eigen identiteit niet de IKC ontwikkeling moeten tegenhouden” doet in dit opzicht de wenkbrauwen fronsen. Wij hebben daarom de volgende aanvullende vragen:

  1. Vindt u echt dat organisaties met een eigen identiteit de IKC ontwikkelingen tegenhouden? Zo ja, waarom vindt u dat? Kunt u dit concreet maken?
  2. Deelt het college de mening van de ChristenUnie fractie dat juist een identiteitsgebonden IKC de beste manier is om de oprichting van de andere IKC's niet te vertragen?
    Zo nee, waarom niet?
  3. Is het college, op grond van de vrijheid van onderwijs, niet verplicht om een eventueel IKC dat wordt opgericht door de besturen van verschillende identiteitsgebonden scholen en/of kinderopvangorganisaties samen op dezelfde wijze te behandelen als de andere IKC's?
    Zo nee, waarom niet?
  4. Ziet het college het hebben van een eigen ‘kleur’ van een IKC als onwenselijk? Zo ja, waarom? Krijgt niet elk IKC een eigen kleur, alleen al omdat ze in verschillende wijken zitten?
  5. Stuurt u van bovenaf actief aan op het voorkomen van eigen kleur of identiteit van een IKC, ook als het veld of de burgers hier wel om vragen? Zo ja, waarom?

Tenslotte zouden we graag zien dat u in het vervolg mijn naam (ik heet Teeuw en geen Teeuwen) en de naam van de ChristenUnie (dus zonder spatie) goed weergeeft.

Met vriendelijke groet,

Wouter Teeuw
Fractievoorzitter ChristenUnie Almelo

« Terug

Reacties op 'Kleurloze scholen?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.