Geen geld nekt aanpak loverboys in Twente: Raadslid Almelo boos
Twentse Courant Tubantia, donderdag 15 juni 2004
De problemen rond loverboys in Twente dreigen almaar groter te worden. Twee jaar geleden sloegen hulpverleners en politie de handen ineen om de ontwikkeling een halt toe te roepen. Maar gebrek aan geld nekt de aanpak, terwijl subsidieverzoeken aan de grote gemeenten blijven liggen.
Twentse Courant Tubantia, 15 juni 2004
De problemen rond loverboys in Twente dreigen almaar groter te worden. Twee jaar geleden sloegen hulpverleners en politie de handen ineen om de ontwikkeling een halt toe te roepen. Maar gebrek aan geld nekt de aanpak, terwijl subsidieverzoeken aan de grote gemeenten blijven liggen.
Het Almelose raadslid A. Remmerswaal van Leefbaar Almelo noemt deze situatie ‘waardeloos.’ ‘Het is onaanvaardbaar dat dit niet wordt opgepakt’, zegt ze.
Leefbaar Almelo, GroenLinks en ChristenUnie/SGP hebben zich eerder dit jaar in de Almelose politiek vergeefs sterk gemaakt voor snelle actie tegen loverboys. Het college van B en W in deze stad wil vanaf 2005 onderzoeken of de praktijken van loverboys, die kwetsbare meiden versieren en ze vervolgens tot prostitutie dwingen, kunnen worden aangepakt.
Raadslid Remmerswaal: ‘Als het aan ons had gelegen was dat eerder gebeurd. Maar, met drie kleine partijen krijgen we onvoldoende steun van andere fracties in de gemeenteraad. Je loopt telkens tegen een muur op. Dat is frustrerend. Ik zou niet weten wat we nog kunnen doen om het tij te keren.’
Hulpinstellingen als Jarabee, Bureau Jeugdzorg Twente en de Raad voor de Kinderbescherming hebben Almelo, Hengelo en Enschede vorig jaar elk 20.000 euro gevraagd in de strijd tegen misbruik van meiden. Van dat geld zou een centraal meldpunt moeten worden ingericht met een coördinator, terwijl er ook een registratiesysteem moet komen. In 2001 en 2002 deden zich in Twente 50 concrete gevallen voor van meiden die slachtoffers werden van loverboys, blijkt uit de meest recente cijfers van de politie.
Het subsidieverzoek aan de drie grote Twentse steden is nog steeds niet behandeld. De Enschedese wethouder T. de Weger zegt dat de drie gemeenten in overleg met elkaar zijn over de aanvraag en het plan van aanpak.
Gevolg van de huidige situatie is dat Jarabee geen kans ziet menskracht vrij te maken voor de problematiek rond loverboys. ‘We moeten het allemaal naast ons werk doen. Dus moet je keuzes maken: helpen we nu de zwerfjongeren of slachtoffers van loverboys? Erbij kan niet meer’, verzucht een zegsman van Jarabee. Dat geldt ook voor Bureau Jeugdzorg Twente en de Raad voor de Kinderbescherming.
Meiden die door loverboys tot prostitutie zijn gedwongen, zijn meestal niet bereid aangifte te doen. Hardop toegeven dat hun dierbare ‘vriendje’ hen heeft misbruikt, is vaak al een grote stap, waar hulpverleners de handen aan vol hebben. Zolang er geen (getuigen)verklaringen zijn, kan de politie niks beginnen. Dus ook de sterke arm is afhankelijk van de benodigde subsidies voor onder meer een centraal meldpunt.
Op dit moment bestaat de bestrijding dus meer uit pleisters plakken dan een gestructureerde aanpak. De hulpverlening probeert zoveel mogelijk voorlichting te geven aan jonge meiden. Zo kregen begin dit jaar 2500 leerlingen van het Regionale Opleiding Centrum Twente Plus informatie over de praktijken van loverboys. In Westerhaar is hierover ook al voorlichting gegeven door de Stichting Accent aan meiden tussen de twaalf en zestien jaar. Accent deelde destijds mee dat er ook informatiebijeenkomsten komen in Vriezenveen en Vroomshoop.
Reacties op 'Geen geld nekt aanpak loverboys in Twente: Raadslid Almelo boos'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.