Opvolger Soweco
Eerder is besloten tot liquidatie van Soweco en de oprichting van een Nieuwe Uitvoerings Organisatie (NUO) voor de participatiewet/sociale werkvoorziening. Nu blijkt Twenterand ineens geen medeoprichter van de NUO. Wat nu?
Het besluit tot liquidatie van Soweco is 23 maart jl. gevallen. In onze bijdrage hebben we aangegeven hoe we hierin staan en waarom we dit steunen. De bedoeling was dat Almelo en Twenterand samen de NUO zouden oprichten. Nu doet Twenterand ineens niet mee. Hoe nu verder? Het is duidelijk dat een oprichter meer commitment heeft dan een deelnemer via een dienstverleningsovereenkomst (DVO). Het is ook duidelijk dat het hele proces niet de schoonheidsprijs verdient. Maar of je nu met een of twee oprichters te maken hebt maakt in de praktijk niet zoveel uit. De NUO is een zelfstandige organisatie en de DVO's met de gemeentes waarvoor zij werken zijn het belangrijkst. In die zin is het een 'technische' kwestie.
Mochten gemeentes vrijblijvender diensten afnemen bij de NUO dan nemen risico’s mogelijk toe. Immers, als een gemeente eruit stap (dat wil zeggen zijn DVO stopt), dan zit de NUO mogelijk met, bijvoorbeeld, een te groot of te duur gebouw. Maar de risico's lijken beheersbaar of mitigeerbaar omdat de DVO's nu voor vijf jaar worden aangegeaan en een gemeente een jaar van te voren moetaangegeven of men doorgaat of niet. Stopt men de DVO, dan moet men ook het personeel terugnemen. Via een met algemene stemmen aangenomen amendement (op initiatief van CDA en mede door ons ingediend) zijn de risico's nog verder beperkt in de zin dat, als iemand wil stoppen, deze gemeente de laatste periode niet de kantjes ervan af loopt.
Onze fractie is bovendien van mening dat we als gemeentes in Twente elkaar niet in de tang moeten houden waar het om samenwerkingen gaat. Zelfs als Twenterand wel mede zou oprichten, dan geldt nog steeds dat als ze er over vijf jaar uit willen stappen, dit een eigen beslissing is van de gemeenteraad van Twenterand. Zij kunnen dat doen en wij moeten hier niet voor willen liggen liggen. Behandel de anderen zoals je zelf wilt worden behandeld.
Het 'point of no return' is voorbij, we moeten nu vooruit kijken en zekerheid gevan aan het personeel. Het heeft ook voordelen dat we nu als Almelo zelf aan de knoppen kunnen draaien. Onze fractie ziet de NUO als een verlengstuk van de gemeente. Daarom -verwijzend naar een andere discussie in de raad- vinden we ook dat de NUO zich kan beperken tot het gebied van Soweco. Als een gemeente buiten dit gebied diensten wil afnemen, prima, maar dat komt dat eerst weer langs de gemeenteraad. Wij vinden dit omdat we niet moeten proberen er een commercieel bedrijf van te maken, een winstmachine, met weer een directeur, etc. Als dat het doel is hadden we beter de NV Soweco tot commercieel bedrijf kunnen ombouwen. Maar niemand stapte hierin. Ondernemers niet en gemeenten niet. Laten we vooral de eigen doelgroep van de Soweco gemeenten centraal stellen.
De conclusie is dat het niet mede-oprichten van de NUO door Twenteraad voor ons geen reden is van standpunt te veranderen, en daarom hebben we voor het oprichten van de NUO door Almelo alleen gestemd.
Reacties op 'Opvolger Soweco'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.