Begroting 2023
De gemeenteraad van Almelo heeft op 10 november jl. de begroting voor 2023 vastgesteld. Hieronder onze schriftelijke inbreng.
Bid voor de stad zet je in voor haar bloei,
want de bloei van de stad is ook jullie bloei!
Jeremia 29:7
Als Christen Unie Almelo is dit een belangrijke motivatie om ons in te zetten voor de stad. Wij weten dat het gebed tot God de stad kan transformeren van binnenuit. Dat gaat samen met daden doen, zo kunnen we er voor elkaar zijn, het gaat ons aan. Samen Recht Doen!
Als Christen Unie zijn we blij met de gezonde financiële positie van de gemeente Almelo. Dat er ruimte is om investeringen te doen in de samenleving is een positieve ontwikkeling. De burgers van Almelo, jong en oud gaan ons aan het hart. Het multiculturele aspect van onze stad maakt onze stad een veelkleurige stad met een diversiteit aan inwoners. Wij zetten ons graag in voor de stad.
De stedenbanden met bijvoorbeeld Etsmiadzin, Preston en Iserlohn zijn waardevol, Europese samenwerkingen zoals het Euregio overleg hebben onze aandacht. We zijn deel van Nederland maar ook van Europa en de wereld.
Samen Recht Doen is onze verkiezingsslogan, dat willen we terugzien in de begroting van Almelo. Voor een groot deel is dat zichtbaar. Ook omdat het coalitieakkoord deels een voortzetting is van het vorige beleid waar wij als Christen Unie Almelo bij betrokken waren. Onze wethouder Alex Langius heeft in zijn rol als wethouder een grote rol gespeeld in het financieel gezond worden van Almelo. Wij willen ook graag dat we in de meerjarenvisie zien dat dat dit een blijvende conditie blijft voor de stad en er genoeg weerstandsvermogen blijft om de toekomst tegemoet te treden. Wij zien verder een ruime meerderheid van onze ambities en verkiezingsprogramma terug in deze huidige begroting en dat stemt ons positief.
Wel beseffen wij dat we in moeilijke tijden leven en dat de huidige werkelijkheid ons inhaalt en plannen en cijfers veranderlijk zijn. De stijgende inflatie, stijgende gas en energieprijzen hebben in algemene zin effect op de uitvoering deze zijn groter in de werkelijkheid.
Ik wil toch proberen u mee te nemen in een aantal onderwerpen waar we onze gedachten over laten gaan.
Almelo waterstad! Daarmee zetten we ons graag in de markt en er is reeds stevig geïnvesteerd. Toch zien wij een dood punt in het Havengebied. Wij willen een aantrekkelijk rendabel havengebied. Hoe zit het met de co-financiering met het waterschap en de provincie? Zijn er plannen om samen met ondernemers en horeca het havengebied te verlevendigen? We zouden graag mensen zien lopen en fietsen langs de haven met bloeiende horeca.
Parkeren. Er is een ruim bedrag gereserveerd maar... Wij zien een gat tussen de opbrengsten en de kosten. We vragen om een integraal plan met uitgangspunten die kostendekkend zijn. Dat vinden wij een prioriteit naast dat er middelen beschikbaar gesteld worden voor ondernemers. Is er een plan om dit gat te dichten? Wij willen daarnaast een toegankelijke stad voor wandelaars en fietsers. Wij willen graag een toezegging op een integraal parkeerplan.
We zijn benieuwd naar de toekomstvisie omtrent het thema wonen. We zouden het toejuichen als de gemeente voor kleinere projecten ook in zee gaat met lokale ondernemingen in de bouw. De stijgende bouwprijzen hebben tot forse prijsverhogingen geleid. Zo ook te zien bij het zwembad. Is er rekening gehouden met de deze stijgende prijzen in relatie tot de bouwopgave? Ook vragen wij ons af of er gekeken wordt naar de verhouding sociale huurwoningen, woningen voor starters, midden- en het hogere segment.
Almelo is een stad met veel MKB bedrijven. We zijn benieuwd naar de informatie die binnenkomt bij het Ondernemersloket omtrent het kleine MKB bedrijf, gezien de inflatie en energiekosten. Wij zijn verbaasd dat er geen zicht is op de huidige stand van zaken en geen analyse of update. De fijnmazige structuur van bakkers, slagers en restaurants komt onder enorme druk te staan. Het is onze zorgplicht. We zien dat het XL terrein, de grote dingen alle aandacht krijgen daar steunen wij de coalitie in maar we willen niet wachten tot de bakker op de hoek omvalt ,die vaak ook een partner is voor de voedselbank. Het kan niet waar zijn dat we straks alleen bij de Albert Heijn of andere grote supermarkt ketens ons brood kunnen halen. De geluiden over verkopen en faillissementen nemen toe. Dit geeft een grote druk op de keten die daarna komt van schuldhulpverlening etc. De Christen Unie ziet het als een morele plicht dit aan te kaarten. Koop Lokaal is ook klaarstaan voor de lokale ondernemer als het moeilijk wordt.
Waar burgers samen leven, eten, werken spelen wordt er afval geproduceerd. Met 192 kg hebben we een behoorlijke productie van afval. Hoe houdbaar is dat in deze tijd waarin wij ons druk maken over onze voetafdruk die we nalaten voor de generaties na ons? Is het een optie om het in te dammen met een voelbare prijs per kg. Een pijnprikkel in de portemonnee kan soms min sturend zijn om minder afval aan te leveren. Preventie heeft onze voorkeur boven nascheiden. Mooi in theorie maar gezien er geen beleid is, is voorkomen beter dan genezen. Afvalbeleid, hoe zit het in elkaar?
Almelo bewegende fietsstad. Met de groene longen van Almelo is Almelo populair bij toeristen en burgers. De F35 is de verbindende factor tussen steden en dorpen. Scholieren maken veel gebruik van de F35 richting Wierden en Borne. Toch zijn er delen die niet aansluiten en is de aangenomen motie omtrent de F35 niet uitgevoerd. Waarom ? Het is een prioriteit. Dat zet ons aan om een hernieuwde motie in te dienen, om forensen naar omliggende dorpen duurzaam mogelijk te maken door burgers en toeristen, zonder te verdwalen of nodeloos omwegen te moeten maken. Meer fietsers is minder auto’s in de stad en schonere lucht. Daarom geven wij ook aan het klein onderhoud aan fietspaden te verhogen aangezien de huidige ingebrachte tegels niet goed zijn voor de gelijkmatigheid van de paden. Ook bespaart het burgers enorm veel kosten als je op de fiets naar het werk en de stad gaat in verband met stijgende benzine en dieselprijzen. Dat gaat snel om honderden euro’s per maand per huishouding. Beweging is gezond in de strijd tegen overgewicht en fysieke klachten. Ook psychische klachten kunnen verminderen door beweging.
Toekomst bestendig. In de toekomst zien wij problemen met de netcongestie hoe gaan we deze oplossen is een vraag voor de toekomst. We dringen aan om deze capaciteit te vergroten. Om toekomstbestendig beleid te voeren is de vraag of de nota’s uit 2014 ten aanzien van treasury, subsidies, governance niet teveel in de oude doos zitten. Het wordt misschien tijd voor vernieuwing, Back to the future.
Preventief Jeugdbeleid. We hangen achter de jeugdzorg aan. Wij gaan niet enkel over de huisvesting van onderwijs ook de onderwijsachterstanden en jeugdzorg. Dit is een taak van de gemeente.
Preventie op het gebied van verslaving, overgewicht, psychische gezondheid en welbevinden van jongeren, zijn aandachtspunten voor de gemeente. Welk beleid ondersteunt dat? Welk deel wordt hiervoor ingezet en zijn de achterstanden bekend? Wat betreft preventie: Bijvoorbeeld ondanks het onderzochte geluksgevoel in Twente is er een hoge alcohol consumptie onder jongeren vanaf 12 jaar. Voorlichting en preventie ook voor ouders en opvoeders zijn hierbij van belang. We zien graag een goede samenwerking met PO scholen, kinderdagverblijven, VO scholen en leerplichtambtenaren en zorg medewerkers van de scholen in het samenwerkingsverband.
Kansen gelijkheid bevorderen ook op het gebied van Kunst en Cultuureducatie, mooi dat daar nu ruimte voor is. Daar zijn we blij mee. Wij pleiten voor een muziekvakleerkracht op alle 30 basisscholen. Dit om de kansen gelijkheid te stimuleren, taalachterstanden te voorkomen (zingen Nederlands, Engels, rijmpjes versjes) lichaamsbeweging in de school te krijgen, fijne motoriek te trainen, talent ontwikkeling te stimuleren, emoties te uiten. Werkdruk vermindering voor docenten. Voor 67.500 euro per jaar is het mogelijk om het muziek ABC te bieden, uit te breiden en daarnaast voorstellingen te bezoeken in samenspraak met de scholen, dit in te richten in overleg. Wij stellen voor om ons aan te sluiten op bestaande samenwerking met de KEPA, deze te vergroten en zo het Muziek akkoord te omarmen, dat toezegt dat alle kinderen in Almelo de kans krijgen hun talenten en passie te ontdekken, ongeacht voorgeschiedenis, inkomen en opleidingsniveau van ouders. Dit heeft
geresulteerd in een motie.
Inclusie is samenleven. De bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers van de binnenstad verdient de aandacht. Ook blinden en slechtzienden kunnen niet altijd een duidelijke route volgen. Inclusie onder kinderen in de speeltuin heeft geleid tot een motie waarin wij oproepen kinderen samen te laten spelen en dat door de geschikte speeltoestellen de beperking geen rol speelt.
Koningin Maxima schreef een brief aan jongeren over psychische gezondheid. Je leven hoeft niet altijd een 10 te zijn. Dit is in een tijd van social media met het perfecte plaatje een uitdaging voor jongeren. Begrip en het bespreekbaar maken van psychische klachten is een must in de preventie.
Er zijn jongeren en burgers die afglijden in het netwerk van ondermijning, criminaliteit, drugshandel en prostitutie. Zeker in financieel moeilijke tijden nemen sommige mensen uit nood hun toevlucht tot activiteiten die buiten de wet vallen. Kwetsbare mensen uit de GGZ worden hiervan de dupe.
De reguliere prostitutie is soms verweven met illegaliteit. Aan de voordeur goed geregeld aan de achterdeur soms schimmig en ligt uitbuiting op de loer. Daarom vragen wij om een helder beleid omtrent prostitutie om te voorkomen dat mensen in de illegaliteit belanden en soms vanuit huis werken met alle gevolgen van dien. Ook zien wij graag een betere samenwerking met de gemeente en handhaving van het maatschappelijk werk zoals Terwille dat zich specifiek richt op sekswerkers. Dit heeft geleid tot een motie omtrent dit onderwerp.
In het gemeentehuis. Het personeelsbeleid van onze lokale overheid vraagt ook om een aanpassing. Is de gemeente in staat om jonge mensen te werven? Is de huidige HR vernieuwend genoeg om een aantrekkelijke werkgever te zijn? Krijgen mensen de kans om trainee te zijn bij onze organisatie? Wordt er ook serieus werk gemaakt van E-learning en privacy? Ook digitale processen als het invoeren van de omgevingswet kent vertragingen en hebben impact op het budget.
Er is veel geld naar ICT beveiliging gegaan. Wat is de stand van zake? Is het ingebed? Draait het al 100%? Is het personeel bijgeschoold voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering? Als organisatie kun je niet naïef zijn. Worden systemen goed gescand op fishing? Digitale veiligheid is een constante issue in een veranderende wereld.
Tenslotte danken wij het college en de burgemeester voor alle inspanningen rondom de begroting en hopen wij met u Samen Recht te Doen. Wij wensen het college Gods rijke zegen toe.
De Christen Unie Almelo
- Labels
Reacties op 'Begroting 2023'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.