Cannabis: medicijn en/of genotmiddel

wietdinsdag 11 juli 2017 23:00

De vraag om cannabis te legaliseren (reguleren) speelt ook in Almelo. In het politiek beraad van 11 juli gingen voorstanders van cannabis in gesprek met de gemeenteraad.

De insteek van het politiek beraad was "mediwiet": medicinaal gebruik van cannabis (de stof THC). Diverse sprekers gaven aan dat het innemen van wietolie hen helpt tegen allerlei lichamelijke klachten. ChristenUnie-raadslid Michiel van Heek was aanwezig en luisterde met interesse. Hij schrok wel toen een moeder vertelde dat ze wietolie toedient aan haar minderjarige zoon, als alternatief voor Ritalin (medicijn tegen ADHD). Ons raadslid: "Net als u ben ik geen voorstander van Ritalin, maar dat gebeurt tenminste wel onder toezicht van een arts. U geeft uw kind een experimenteel middel zonder medische begeleiding."

Tijdens de bijeenkomst liepen twee zaken voortdurend door elkaar: medicinaal gebruik (het eigenlijke onderwerp van gesprek) en "recreatief" gebruik (als genotmiddel) van cannabis. Sommige sprekers deden zelfs helemaal geen moeite om dit onderscheid te maken en pleitten regelrecht voor vrijheid, blijheid. Op een gegeven moment vroeg Michiel van Heek zich af: zoeken deze mensen echt allemaal een oplossing voor hun lichamelijke problemen, of spelen hier (ook) andere behoeften?

In zijn concluderende bijdrage zei ons raadslid het volgende:

"Als ChristenUnie geloven we best dat THC-olie een pijnstiller kan zijn. THC is een verdovend middel; verdovende middelen hebben dat effect. Waar wij ons zorgen over maken, is de nadelen en bijwerkingen van THC. Het lijkt wel of de nadelen en bijwerkingen door bepaalde gebruikersgroepen gebagatelliseerd worden. Komt dat wellicht doordat effecten die de medische wereld als nadeel ziet, zoals doezeligheid ("high" worden) en een gevoel van afhankelijkheid, dat gebruikers die juist als positief ervaren?"

Dit vermoeden werd nog eens bevestigd toen Michiel van Heek na afloop werd aangesproken door één van de gebruikers uit het publiek. Met een lofzang aan de cannabis-plant ("een prachtig geschenk van onze Schepper") legde ze uit dat ons lichaam het nodig heeft om gevoed te worden met cannabis, omdat anders onze THC-spiegel te laag wordt. Een hoge THC-spiegel zou goed zijn voor het algehele welbevinden. Het kwam op ons raadslid over als het goedpraten van een "keurige" cannabis-verslaving. Volgens het Amerikaanse Drugsinstituut leidt regelmatige inname van THC juist tot verstoring van het endocannabinoïde systeem.(1) Overigens is hetzelfde overheidsinstituut minder negatief over cannabis als het puur gaat om de medische toepassing ervan.(2)

(1) https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/marijuana-addictive
(2) https://www.drugabuse.gov/publications/marijuana/marijuana-safe-effective-medicine

Labels
2017
Fractie

« Terug