Hoge prijs voor lostrekken binnenstad

haven-zuid-omstreeks-1900woensdag 06 januari 2016 18:17

Mooi dat er een doorbraak is bereikt in de plannen voor Haven-Zuid. Er moest iets gebeuren om de verloedering van de binnenstad te keren. Toch had de ChristenUnie gisteravond een aantal kritische vragen en opmerkingen. Onder andere over het extra prijskaartje van 7 ton.

700.000 euro. Zonder die kostenpost had Almelo voor komend jaar de parkeertarieven niet hoeven verhogen. Of de OZB. Uiteindelijk is het de burger die betaalt. Het is de dure plicht van een raadslid om daar kritisch bij stil te staan. En duur was het voor ChristenUnie-raadslid Michiel van Heek, want hij kreeg een groot deel van de gemeenteraad over zich heen gisteravond. Lees hier zijn bijdrage in het raadsdebat:

Onze fractie heeft toch wel moeite met de voorliggende overeenkomst. Die hadden we bij de versie van vorige jaar ook al. Want als je ziet dat een halve eeuw grootschalige slopen en nieuwbouwen de binnenstad alleen maar slechter heeft gemaakt, is dit dan de oplossing? Als ChristenUnie staan we een stad voor die door burgers en ondernemers zelf wordt gebouwd: huis voor huis, straat voor straat. Organische groei, overheidsparticipatie in de stedenbouw. In plaats daarvan zien we grootschalig maakbaarheidsdenken, door een gemeente, een woningcorporatie en een projectontwikkelaar.

Vergeleken met vorig jaar is op dit punt niets veranderd. Het prijskaartje wel. Urban Interest schuiven we 7 ton extra toe. Een bedrag waar we niets voor terug krijgen. Gemeenschapsgeld waar wij als politici maar al te makkelijk over denken te beschikken. Gaan wij, de Almelose politiek, straks mooie sier maken met de bouwkranen in het centrum? Ik denk dat bescheidenheid ons beter past. Het zijn de euro's van onze burgers die hier geïnvesteerd worden. En waarin? In stijl, status en stedelijkheid die Almelo zo hard nodig heeft? Of in een politiek paradepaardje?

Nog even over die 7 ton. Volgens het college zijn die te verantwoorden vanuit "ontwikkelingen in de markt". Die ontwikkelingen zijn er inderdaad geweest. Volgens onderzoek van Jones Lang LaSalle zijn de huurprijzen in 2015 met 2.1% gedaald. Maar Almelo geeft Urban Interest een korting van meer dan 50% op de grondprijs. Is dit gebaseerd op de verwachte huurprijzen? Dat kan maar twee dingen betekenen: of we zijn in het verleden uitgegaan van onrealistisch hoge huurprijzen, of we hebben Haven-Zuid nu voor dumpprijzen in de uitverkoop gedaan. Wethouder, zegt u het maar.

Tegelijkertijd zien wij in dat we niet veel keuze hebben. Een "nee" stem betekent dat alle kosten en inspanningen tot nu toe voor niets geweest zijn. Zoals maar al te vaak ligt er geen serieus plan B. Onze vrienden van Urban Interest weten dat en doen daar graag hun voordeel mee. Hoe dan ook, we staan nu hier. Laten we er het beste van maken. Eén van de dingen waar we nu nog op kunnen sturen is de beeldkwaliteit. We zien daarover in het raadsvoorstel dat er "aansluiting bij de omgeving" gezocht wordt. Maar daar kunnen we alle kanten mee op. Kiezen we voor goedkope science fiction, of kiezen we voor tijdloos, stijlvol klassiek? Ik hoor graag de mening van het college.

Tenslotte, over beeldkwaliteit gesproken, er ligt ook nog een toezegging van het college over de vormgeving van de Oostgevel, met name om de entree van de galerij meer allure te geven. Dat was naar aanleiding van een motie van ChristenUnie en VVD. Wat is er inmiddels van die toezegging terechtgekomen?

Labels

« Terug