Vragen over basisonderwijs

schooltassenvrijdag 21 augustus 2015 09:38

De ChristenUnie Almelo ziet de ontwikkeling van Integrale Kind Centra’s (IKC’s) met vertrouwen tegemoet, maar heeft wel vragen rond enkele punten die ook de christelijke identiteit raken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of christelijke scholen straks zelf nog hun personeelsbeleid kunnen voeren, of dat een IKC dat gaat bepalen.

Ook scholen die niet aan een geografische wijk gebonden zijn, maar op basis van hun identiteit werken voor de hele stad, lijken minder in het plaatje te passen. Het zou onwenselijk en ook onnodig zijn als straks basisscholen of instellingen voor voorschoolse opvang met een sterk eigen identiteit buiten de boot vallen enkel en alleen omdat ‘identiteit iets lastigs is’.

Om zicht te krijgen op de situatie heeft de fractie enkele vragen aan het college gesteld. Deze vind u onderstaand.

De vragen zijn inmiddels beantwoord (zie bijlage). De antwoorden hebben onze zorgen bevestigd. Daarom zijn nieuwe vragen gesteld.


Geacht college,

Dank voor het sturen van uw Raadsbrief van 7 juli jl. over de “Doorontwikkeling Integrale Kind Centra inclusief harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang”. Met u zijn we verheugd over de voortgang van de IKC-ontwikkelingen. Naar aanleiding van de brief hebben we (ter verduidelijking) de volgende vragen aan het college.

Binnen IKC’s werken onder andere de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk samen. In Almelo wordt het peuterspeelzaalwerk door de gemeente gesubsidieerd en uitgevoerd door de Stichting Kindcentra Almelo (SKA). Deze werkvorm is bedoeld voor kinderen van niet-werkende ouders. Kinderen van werkende ouders kunnen voor voorschoolse opvang terecht in de kinderopvang. Dit wordt betaald door de ouders zelf en de belastingdienst. In Almelo is dus nog niet of nauwelijks sprake van inhoudelijke voorschoolse harmonisatie. Bij enkele inhoudelijke projecten wordt hiermee wel geëxperimenteerd, aldus uw brief.

1. Kunt u aangeven welke experimenten rond de harmonisatie van voorschoolse opvang concreet plaatsvinden in Almelo?
2. Kunt u volstrekt garanderen dat daarbij particuliere kinderopvangorganisaties geen concurrentienadeel ondervinden ten opzichte van het met gemeenschapsgeld gesubsidieerde SKA? Zolang harmonisatie niet breed wordt ingevoerd, bijvoorbeeld, lijkt het uit concurrentieoverwegingen oneerlijk is als kinderen van werkende ouders wel een plekje krijgen bij SKA. Hoe ziet u dat?
3. Wanneer verwacht u dat beide voorschoolse werkvormen (peuterspeelzaalwerk, kinderopvang) in Almelo in elkaar geschoven worden en daarmee harmonisatie breed wordt gerealiseerd?

In uw brief geeft u aan dat de drie grootste schoolbesturen voor primair onderwijs een Scholenvisie basisonderwijs hebben opgesteld, dat zij van plan zijn om de komende jaren een substantieel aantal schoolgebouwen af te stoten, en hun visie op IKC-vorming mede bepalend is geweest voor de keuze wélke schoolgebouwen worden afgestoten. “Zij willen binnen de IKC’s graag samenwerken met de voorschoolse organisaties in Almelo en zien de regierol in ontwikkeling en aansturing per IKC voor het onderwijs weggelegd.”

4. Kunt u nader aanduiden wie de drie grootste schoolbesturen bedoelen met ‘het onderwijs’ als het gaat om de regierol rond IKC’s? Moeten we bovenstaande lezen als dat de bovenschoolse besturen zelf de regierol zouden willen gaan krijgen over de IKC’s?
5. Wat is de visie van het college zelf omtrent de regierol rond IKC’s?
6. Is het college met ons van mening dat niet alle scholen en/of kinderopvangorganisaties (vaak commerciële organisaties) zouden kunnen en/of willen functioneren onder de regie van welk een bovenschools bestuur dan ook?
7. Wat is het beleid van het college rond de schoolgebouwen in eigendom van de gemeente die nu leeg komen te staan (worden afgestoten voor onderwijs)?

U schrijft over de breed gevoelde wens om nu de IKC-ontwikkeling in Almelo gezamenlijk aan te pakken het volgende: “Hiervoor zetten organisaties hun verschillen aan de kant en willen ze uitgaande van gezamenlijke doelen kinderen van 0-12 jaar in Almelo verder helpen in hun ontwikkeling. Dit is bijzonder en het college juicht deze ontwikkeling toe.”
Ook wij juichen toe dat het belang van het kind centraal staat, en niet het belang van bestaande organisaties als doel op zich. Ook wij juichen toe dat verschillend daarbij aan de kant worden gezet. Echter, dit laat onverlet dat scholen en/of kinderopvang die uitgaan van of juist gebaseerd zijn op een unieke identiteit, bijvoorbeeld de christelijke, deze nooit zullen laten vallen, noch intern, noch rond personeelsbeleid, noch naar buiten toe uitdragend. Dit zou ook niet wenselijk zijn. Op dit punt kunnen verschillen niet aan de kant worden gezet. Daarom de volgende vraag:

8. Bent u met ons van mening dat organisaties/scholen binnen een IKC niet gevraagd mag worden en van hen ook niet verwacht mag worden hun identiteit aan de kant te zetten, niet intern, niet naar buiten toe en niet qua personeelsbeleid?

Tenslotte: deze scholen met sterk onderscheidende identiteit hebben vaak geen wijkfunctie, maar zijn gericht op en hebben een functie voor de hele stad. Ouders kiezen deze scholen en/of voorschoolse opvang niet op basis van welke school het dichtste bij is, maar op basis van welke school het beste past bij hun levensvisie en de gewenste opvoeding van hun kind. Dit geldt nu al voor bijvoorbeeld christelijke (gereformeerd, evangelisch) en antroposofische (vrije) scholen. Voor de toekomst kan dit nog sterker toenemen, niet alleen met mogelijk Armeens-apostolisch of islamitisch onderwijs, maar ook met de huidige ontwikkeling in het bijzonder onderwijs die de kant lijkt op te gaan dat het voor ouders makkelijker gaat worden om scholen te stichten in ook niet religieuze richtingen. De huidige visie rond IKC’s is echter sterk gedreven vanuit een geografische wijkaanpak, en niet vanuit identiteit. Tegelijkertijd zijn ouders leidend bij de schoolkeuze, en gaat het bij IKC’s toch vooral om afstemming en niet om (geografische) afstand? Dit roept de volgende vraag op:

9. Wat is uw visie op basisscholen en/of voorschoolse opvang met een wijkoverstijgende functie in relatie tot de geografisch gebonden IKC’s?
10. Is er ook ruimte voor IKC’s die niet aan een geografische wijk zijn gebonden?

Met vriendelijke groet,

Wouter Teeuw
Fractievoorzitter ChristenUnie Almelo

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
044 Antwoord Beantwoording brief Christen Unie over de IKC ontwikkeling345,4 kBapplication/pdfdownload
Labels
Fractie
Onderwijs

« Terug

Reacties op 'Vragen over basisonderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.